| | | |

ПП-ДБ разкриха Кирил Петков ли ще е кандидатът им за еврокомисар

Изслушване да реши кой да заеме овакантеното от Мария Габриел място на еврокомисар, предлагат от ППДБ. Идеята им е те да предложат свой кандидат, който заедно с претендента на ГЕРБ да отговаря на въпроси, задавани от комисия.

Претендентът на ППДБ е Даниел Лорер, казаха пред “Труд” хора от ръководството на партията и категорично отрекоха за поста да е обсъждан Кирил Петков.

От ГЕРБ не са готови по никакъв начин да се оспорва правото им да посочат приемник на Мария Габриел, но от партията твърдят, че още не са обсъждани конкретни имена.

Неразбирателство между двете парламентарни групи има и по темата за шефове на постоянните комисии в парламента и това е причината шеста седмица председателят на НС Росен Желязков да насрочва заседанията на комисиите.

ПП са се отметнали от договорката по време на преговорите, чрез комисиите в НС да се контролира изпълнителната власт, в която ГЕРБ имат само един министър – на външните работи.

Джентълменското споразумение било тази комисия и още пет да бъдат оглавени от депутати на ППДБ, но от втората по численост ПГ вече имали претенции и за други шефски постове.

ГЕРБ били склонни на компромис, но апетитите на ПП били големи, коментираха депутати.

Предварителната договорка бе ППДБ да оглавят комисиите по здравеопазване, въпросите на Европейския съюз, прякото участие на гражданите, електронното управление и вероизповеданията.

Впоследствие ППДБ казаха, че държат да имат председател и на антикорупционната комисия. От ГЕРБ не са съгласни да дадат точно тази ключова комисия.

Спор има и за регионалната комисия, както и за социалната.

Претенции има и от останалите партии в парламента. БСП настоявали да получат социалната комисия, от ППДБ били против комисията за българите в чужбина да бъде оглавена от лидера на “възраждане” Костадин Костадинов.

Участници в разпределението на председателските позиции съобщиха пред репортери, че вече е постигнато съгласие за ротации на председателите на правната и конституционната комисии.

В правната комисия освен председател от ППДБ и ГЕРБ ще има и от ДПС. Пръв председателство ще поеме депутат от ДПС, което означава, че скоро ще се наложи Стою Стоев да сдаде поста на Хамид Хамид.

Вътрешната комисия, която първоначално бе разпределена при ДПС, отива при ГЕРБ.

Все още не е постигнато съгласие коя от шестте партии в НС първа ще оглави конституционната комисия, в която предстои да се изберат още четирима членове.

Нова идея

Ротацията на Росен Желязков с Никола Минчев няма да е на три месеца

Ротацията на председателите на Народното събрание да не е на три месеца, както предварително бе решено обсъждат ППДБ и ГЕРБ.

След постигнато съгласие превъртането при премиерите да е на девет месеца преговарящите стигнали до заключението, че това следва да се приложи и за ротационните председатели на Народното събрание.

В първоначалния вариант Росен Желязков трябваше да хвърли оставка като председател на НС на 19 юли, а при новия вариант ще остане на поста до 19 януари.

Съпредседателят на ППДБ Христо Иванов: Назначенията създават напрежение в мнозинството
Иванов вече не иска премахване на главния прокурор

Съпредседателят на ППДБ Христо Иванов предупреди, че назначенията в изпълнителната власт, държавната администрация и в регулаторните органи създават напрежение в управляващото мнозинство.

Иванов призна това в кулоарите на парламента, в отговор на въпрос истина ли е, че Кирил Петков е обсъждан за поста еврокомисар, а Виолета Лорер – за български представител в Европейската инвестиционна банка.

“Аз мисля, че в тази конфигурация напрежението постоянно ще присъства и не може да не присъства. Нищо различно от това, което постоянно усещаме”.

ДБ вече не стои зад идеята за премахване на фигурата на главния прокурор, макар въпросът да е бил обсъждан в разговор с ПГ на ДПС, каза Иванов.

“Факт е, че премахването на фигурата, като такава, изцяло влиза в напрежение с конституционно решение №3 от 2003 г.

Това, за което говорим, е обезсилването на тази фигура – премахването на властовите инструменти, които са свързани с нея, а не толкова нейното премахване като такава. Макар че да, в някакъв идеален свят, премахването на фигурата би било възможен политически компромис”.

Юристи коментираха, че отказът на Иванов от премахването на фигурата на главния прокурор е дошло след коментарите на конституционалисти, че подобна промяна в основния закон може да бъде направена единствено от Велико народно събрание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts