| | | |

След избора: Сарафов развъртя метлата, обяви кои изхвърля първо

След като Борислав Сарафов бе избран за изпълняващ длъжността главен прокурор, той заяви, че сменя заместниците на своя предшественик Иван Гешев.

Десислава Поронева и Даниела Машева няма да останат, защото те показват привързаност към своя бивш началник.

“Те не могат да бъдат отделени от него, бяха заедно на неговите прословути брифинги”, заяви Сарафов.

След като той вече не е главен прокурор, те не могат да останат и да продължат да изпълняват длъжността си. Седейки до него на тези брифинги, които той даваше, подкрепяйки го безрезервно, те не могат, нямат моралното право да останат.

“Очаквам подкрепа от достойните прокурори. Прокуратурата не може да бъде такава, каквато беше досега. Тя спираловидно влезе в една черна дупка, от която трябва да излезе. Прокуратурата трябва да работи в полза на гражданите, а не на главния прокурор или на дерибеи по места”, отсече Сарафов.

“Смятам, че последният месец показа ясно необходимостта и нуждата от реформи.

“Настоявам сигналите срещу мен да бъдат проверени незабавно, тъй като те са изфабрикувани под давлението на Гешев. Просто не отговарят на истината.

Аз заемах принципни позиции, заради които бяха изфабрикувани и подадени сигнали срещу мен. Не се притеснявам от проверките”, заяви Сарафов.

“Прокуратурата трябва да се изчисти не само от лоши практики, но и от тези, които ги създават.

Не може г-н Гешев да го няма, но да останат „Гешевчетата по места”, както ги наричате медиите.

Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят интереса си другаде.

Очаквам подкрепа от министъра на правосъдието. Системата ни боледува, трябва заедно да я лекуваме”, заяви още Сарафов.

Прочетох това, което правосъдният министър Атанас Славово е написал във Facebook и съм абсолютно съгласен с неговите доводи за необходимостта от промени. Затова и първата среща, която ще инициирам, ще бъде именно с него.

Ще обсъдим възможностите за това как да се помогне на прокуратурата – да се изчисти от лоши практики, както от вътре, така и отвън”, посочи той.

Той заяви, че след заседанието на ВСС отива на 4-ия етаж на Съдебната палата, където е новото му работно място.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts