| | | |

Извънредно! ВСС избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор

ВСС избра Борислав Сарафов да бъде временно изпълняващ функциите на главен прокурор.

8 кадровици на Темида гласуваха за Борислав Сарафов за главен прокурор. Един от тях се обяви против неговото избиране.

снимка Кадър

Избирането на Сарафов стана на извънредно заседание на прокурорската колегия.

Заместниците на Иван Гешев – Десислава Пиронева и Даниела Машева, също поискаха да участват в процедурата за избор на главен прокурор.

До този момент Сарафов беше заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.

Сарафов получи подкрепата на осем от деветте членове на колегията, “против” гласува Пламен Найденов. Решението на колегията подлежи на обжалване в 14-дневен срок, според Огнян Дамянов.

Членовете на колегията решиха, че те са органът, който трябва да избере изпълняващ длъжността главен прокурор, а не Пленумът на съвета. След това приеха, че този избор ще стане измежду заместниците на освободения предсрочно от поста Иван Гешев, а критерият, който ще използват, е старшинство.

Така измежду Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Борислав Сарафов, колегията избра Сарафов.

Петият заместник Пламена Цветанова тази сутрин е поискала да бъде освободена от поста.

В 11 ч. прокурорската колегия на ВСС се събира на извънредно заседание. Кадровиците ще решават кой да изпълнява функциите на главен прокурор до избирането на титуляр.

Точката за назначаване на изпълняващ функцията на главен прокурор влезе като точка първа в днешното заседание. Като втора точка кадровиците ще разгледат постъпилото искане Пламена Цветанова, която моли да бъде освбодена от длъжността зам.-главен прокурор.

Цветанова беше член на ВСС и стана зам. главен прокурор след избора на Иван Гешев по негово предложение.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts