| | | |

Атанаска Дишева: Прави се още веднъж от същото

“Аз не вярвам господин Сарафов да си подаде оставката в резултат на призива на коалицията ПП/ДБ.”

Това заяви съдия Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет (ВСС) пред БиТиВи за вчерашното експресно избиране на нов временен обвинител номер едно – Борислав Сарафов на мястото на отстранения предишния ден Иван Гешев.

За нея изборът на Сарафов е – “още веднъж от същото”.

“Господин Сарафов е заместник-главен прокурор, беше част от ръководния екип на господин Гешев, стоеше плътно зад него и заради това макар отдавна да се говореше, че той ще бъде временния главен прокурор, за мен това беше изненада.

Иначе вчера видяхме една прокурорска колегия, която действаше така, както и преди месец”, оцени Дишева, според която пленумът на ВСС, а не прокурорската колегия трябвало да избере временно изпълняващият функциите на главен прокурор.

Според Дишева скоростното действие допълнително налага негативна нотка, с която действа прокурорската колегия с избора на временен главен прокурор.

Сарафов има пълния обем правомощия, които има и редовният главен прокурор, посочи тя.

Дишева смята, че е трябвало по същество да се влезе в обсъждане на качествата на временно изпълняващ функциите на главен прокурор чрез пленума на ВСС, а не прокурорската колегия да избере временен главен прокурор.

Дишева коментира и снимките на Петьо Еврото с Борислав Сарафов.

„В мен будят сериозни притеснения. Вчера тези обстоятелства бяха мимоходом споменати по време на заседанието на Прокурорска колегия, в частност подаването на сигналите.

Обсъждането беше в смисъл, че такива сигнали, които не са приключили съответното производство не следва да бъдат взимани предвид“, каза Дишева

Тя е притеснена и от познанствата на Сарафов с Петьо Петров, по-известен още като Петьо Еврото, както и за схемата “Осемте джуджета”.

Години наред разследване по “Осемте джуджета” не се провежда, отчете Дишева. Имаше преди години разпространена информация, че има становище на прокуратурата за липса на престъпление и нищо повече

Според нея Сарафов е дал добри заявки с готовността да направи ревизия на работата на досегашния главен прокурор.

Добре е да се направи ревизия на цялостната дейност на главния прокурор, но и на прокуратурата, каза Дишева и увери, че ще положи усилия всичко да се случи пред очите на пленума на ВСС като обобщаване на резултатите.

Запитана за опит за разсичане на прегръдката между прокуратурата и политиката, Дишева изтъкна, че не вижда опит за излизане от прегръдката на политиците с държавното обвинение.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts