| | | |

Асен Василев обяви на извънреден брифинг големи новини и увеличение на заплатите на…. ВИДЕО

Планът за бюджета е да бъде внесен в парламента в първата седмица на юли, за да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила от 1 август.

Това съобщи на брифинг министърът на финансите Асен Василев.

От думите му стана ясно, че бюджетът е разчетен при БВП 184,486 млрд.

„Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,582 млрд. – това е дефицит от 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа”, уточни Василев.

„Има няколко основни промени от бюджета на служебния кабинет. Предвижда се да бъде получено второ плащане по ПВУ до края на тази година, като мерките за това трябва да бъдат изпълнени до края на септември.

Имаме допълнително увеличение на приходите от НАП и „Митници“, така че приходната част да достигне до 69 321 000 000 лв.

Имаме намаление на разходите. Капиталовите разходи спадат на 8 870 000 000 лв.

Така са обезпечени средствата за всички европрограми, които изтичат тази година, плюс всички капиталови разходи, които имат избран изпълнител, са в процес на изпълнение или са в напреднала фаза на поръчката и до края на годината ще започнат дейност.

Всички разходи, по които няма направени поръчки, са извадени от капиталовата програма

Не са пипани разходите за пенсиите и за заплати, 10% увеличение на заплатите за администрацията също са включени в бюджета.

Предвидено е увеличение на средствата за втората година майчинство, продължаване на програмата за спорт и изкуство в училищата, увеличение на студентските стипендии, допълнителни средства за БАН и Селскостопанската академия, фондовете “Спорт” и “Култура”.

При така направения план се предвижда дългът като процент от БВП да остане същия както през миналата година, 23-24%“, посочи Василев.

„Бюджетът е изпълним, той е изцяло по критериите на Маастрихт. Той дава една добра основа за следващите няколко години.

1,8% ръст на БВП и 7,8% средногодишна инфлация“, каза още Асен Василев.

„Данъчните облекчения, въведени предишните години, остават до кравя на годината. Единственото, което се връща обратно, е намаленото ДДС на природен газ, защото цените се нормализираха.

Данъците не е хубаво да се пипат по средата на годината“, заяви той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts