| | | |

ОБРАТ: 102-годишната жена постави условие на Волгин, за да се откаже от иска

Ценка Горанова става вдовица на 23 години. През 1944г. мъжът ѝ изчезва безследно. Жената казва, че го търси до ден днешен. Днес тя е на 102 години, разказват от Евронюз

„Мъжът ми изчезна, нито жив, нито мъртъв го има“, споделя жената.

Георги Горанов е бил запасен офицер, а след това става директор на училище. С Ценка се женят през ‘39-а година, скоро им се ражда и дете – Емил. Когато той е на 2 годинки, баща му е повикан в кметството, за справка.

“Извикали го да иде в общината, той отиде и не се върна. Баща ми ходи да го търси, неговия си баща, братя, сестри братовчеди никъде го няма. 11 човека и той 12-ия”, сподели Ценка Горанова

Емил споделя, че не е бил допуснат в Димитровския комунистически младежки съюз, а след това и не е могъл да се запише като студент.

„Син на враг. На къщата ни, отпред на фасадата ни пише колак, враг за дядо ми и фашист, враг – баща ми“, казва Емил Горанов.

Питаме го дали е разбирал тогава какво значи „фашист“.

„Ами как да разбирам дете на 8-9 години, нищо не разбирах, само разбирах, че съм дете на народни врагове“, казва той.

На първи февруари, когато почитаме паметта на жертвите от комунистическия режим майка и син се събират. Тогава Емил показва на майка си публикация във фейбсук на журналиста Петър Волгин:

„Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд.“

Стогодишната вдовица и синът ѝ предявяват иск срещу журналиста, защото се чувстват лично засегнати от написаното от него.

Съдът отхвърли искът с мотивите, че Волгин не е обидил лично вдовицата. Възрастната жена не се отказва от иска и, заедно с още хора, готви предявяване на колективен съдебен иск:

“Народния съд е една пародия, която целият свят разбира, че е някаква пародия на истина. За да реагира така или нищо не знае или не е наясно със самия себе си”, казва Емил Георгиев

„Аз съм готов да се откажа от иска, при едно единствено условие. Той да заяви в какъв срок ще ми даде точен адрес и място на убийството на моите родители“, допълва Емил Георгиев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts