| | | | |

Извънредно: Денков с изявление за Русия, каза има ли опасност за България ВИДЕО

Премиерът на България академик Николай Денков каза на специална пресконференция има ли опасност за България след бунта на шефа на ЧВК “Вагнер” срещу Москва и изострената ситуация в Руската федерация.

Няма никаква непосредствена опасност за територията или гражданите на България – това увери акад. Денков след края на съвещанието, което той свика във връзка със ситуацията в Русия.

В съвещанието участваха още вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на отбраната и на вътрешните работи, началникът на отбраната, ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“.

“През последните 24 часа има движение на войсково формирования, част от армията на Пригожин тръгна на Север към Москва и в близките часове се очаква да пристигне в града.

Направихме съвещание с разузнавателните служби, които имат информация, с адмирал Ефтимов. Мария Габриел, като външен министър има своите ангажименти, министърът на отбраната, част от кабинета.

Обменихме информация. Това което е ясно е, че няма никаква непосредствена опасност за територията на България и нейните граждани.

В това отношение всички трябва да бъдат спокойни, няма нищо притеснително в този момент.

По голямата част от обсъждането премина в това какви рискове има за българските граждани в Русия”, каза Денков.

“МВнР следи с повишение внимание ситуацията в Русия. В непрекъснат контакт сме с партньорите от НАТО, посолството в Москва.

Още в началото на днешния ден МВнР предупреди българските граждани да избвягват пътувания до Русия.

В случай че присъствието на български граждани не е наложително, съветваме нашите сънародници да преосмислят плановете си за пътуване.

При нужда от съдействие те могат да се обръщат към посолството в Москва и консулството в Санкт Петербург.

Сигнали се приемат денонощно на сайта на МВнР. В случай на необходимост имаме готовност за предприемане на действия на евакуация на дипломатическата ни мисия и български граждани.

Обстановката до този момент е сравнително спокойна, оставаме в готовност, ако са необходими последващи действия”, каза на свой ред Мария Габриел.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts