| | | | | |

Политолог с разкрития какви тънки сметки си правят ПП-ДБ с лявата кандидатура за кмет на София

Реформаторската коалиция предлага на електората левичарска сделка за София.
Кандидатурата на шефа на „Телерик“ има левичарски политически профил.

Различна и модерна в сравнение с БСП, но тази номинация носи левите белези на съвременните социално-политически предизвикателства.

Защо Васил Терзиев е лява кандидатура?

1. По поколенческа политическа биография г-н Терзиев е свързан с хора ръководили най-силовите и най-мрачните репресивни служби на тоталитарния режим.

Произходът не може да бъде пренебрегнат в изграждането на личностната му идентичност.

В бизнесът това има значение само ако капиталите са свързани с червен произход.

В публичната сфера обаче, паметта и принадлежността към комунистическата идеология е определяща за политическата идентичност.

Генезисът му свързан с две поколения началници от ДС е смущаващ за българското дясно мислене, което е основано на антикомунистическа принадлежност. Разбира се в левичарското мисловно поле това не е проблем, дори може да е плюс.

2.По обществен профил Васил Терзиев е по-скоро ляв. IT секторът в който той успешно се реализира, в България засега носи по-скоро левичарски характеристики.

Тези специалисти са склонни към социални утопии и радикално отношение към политиката. Те са забелязвани в протестите на площадите организирани от ПП. Те финансират кампаниите на реформаторите и явно имат интереси към властта, но тези интереси не са разпознаваеми като социална база.

Поради големите ресурси които са натрупали някои от тях, те се изкушават да пренареждат обществото, като се базират не на еволюционно политическо развитие като публични кариери, а като хора чиято власт произтича от концентрация на огромни капитали.

Макар тази си огромна роля и ресурси в бизнеса, то в обществения живот у нас няма ярко разпознаваеми лидери от този сектор.

Няма хора изкачили социалната йерархия, като публично израстване – да речем по примера, дори и не от ранга на филантропа Бил Гейтс.

Влиянието на IT секторът е огромно и напълно заслужено от икономическа гледна точка, но в България тези специалисти все още нямат натрупани успехи и позиции в обществено-политическата сфера.

В частен смисъл аз имам много приятели от тази сфера с категорично дясно мислене, но в обществен план – не толкова.

Безспорно тези хора могат да направят много за демокрацията и го правят по света.

Когато усилията им са впрегнати да технологизират властта, да направят познанието широко достъпно за обществото и да използват технологиите в защита на важни социални каузи – дори и при война.

Това последно го видяхме в държавно-институционалните промени в прибалтийските държави. Виждаме го и при помощта на IT сектора във войната в Украйна.

В България обаче още не сме видели, как хората на високите технологии помагат на институциите, държавата и обществото.

Видяхме връзката на криптокомпанията Нексо с политиката и това не беше добрият пример.

Описаните характеристики съответстват на идеологията и политическите практики на ПП ( и не толкова на тези от ДБ).

Затова и кандидатурата на Васил Терзиев е безспорно силна за тях. Доближава се максимално до разбиранията на електората им за радикални промени и навлизане на непознати за политиката хора в управлението.

Тя е и стратегически вярно подбрана, защото при балотаж с десния кандидат на ГЕРБ, най-вероятно е социалистите на Нинова да припознаят Васил Терзиев за „свое момче“ като биографична принадлежност към комунизма.

Но дали левичарите и социалистите могат да превземат синя София?

При предишните избори не успяха с Мая Манолова. Не защото София е много консервативна, просто защото българските либерали в голямата си част са/сме демократи, но ни и левичари.

от фейсбук профила на Цветанка Андреева

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts