| | | |

Асен Василев: Преговаряме с ЕС да въведем еврото като паралелна валута

Министърът на финансите Асен Василев разкри, че България води преговори с Европейската комисия за въвеждане на еврото като паралелна валута по сделки през 2024 г. – т.е. преди евентуалното ни влизане в еврозоната.

Василев заяви това по време на отговори на въпроси след представянето на параметрите в Бюджет 2023 тази сряда, но не даде повече подробности.


“Нека да си проведем всички разговори с Европейската централна банка и ЕК и ако има промяна по плана за еврото, тя ще бъде своевременно коментирана”, каза министърът.

Той обясни какво означава еврото у нас да се прилага като паралелна валута:

“Знаете, че в България в момента две фирми могат да извършват сделки в евро, но физическите лица нямат право да извършват сделки в евро, както и да си получаваме заплатите в евро.

Знаем, че има държави, както е Черна гора, която всъщност позволява на доброволен принцип тези сделки да се извършват. Тоест, ако две лица искат и могат да извършват сделки в евро, това да могат да го направят, без държавата да ги ограничава.

В момента сделките, които са на физически лица като крайни продажби, заплати, по закон се извършват само в левове”, каза Василев.

Ако Европейската комисия и Европейската централна банка дадат подобно разрешеие, фирмите в България ще имат възможност на доброволен принцип да реализират сделките си или в левове, или в евро.

Преди Василев е коментирал и възможността няколко месеца преди влизане в еврозоната – 6 или 12 например – в магазините да има етикети с цените и в левове, и в евро, за да може българските граждани да се приспособят по-лесно в прехода към европейската единна валута.

Черна гора например въведе еврото като официална валута през 2002 г., но направи това без съгласието на еврозоната и Европейската централна банка (ЕЦБ), според изданието Emerging Europe.

Преди това – през 1999 г., страната въведе германската марка като паралелна валута на югославския динар, за да предотврати нов пристъп на хиперинфлация.

През ноември 2000 г. Черна гора направи пълен преход към германската марка, като се отказа изцяло от динара, и впоследствие към еврото – през 2002 г.

Косово тръгна по подобен път, като също прие еврото през 2002 г., за да замени въведената по-рано германска марка. Подобно на Черна гора, страната продължава да използва еврото и до днес.

Що се отнася до влизането на България в еврозоната, страната ни се отказа от членство от 1 януари 2024 г., като аргументите на бившия финансов министър Росица Велкова-Желева от служебния кабинет на Гълъб Донев бяха, че не отговаряме на определени критерии, например този за инфлацията.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts