| | | |

КЕВР реши: Токът за битовите потребители поскъпва от утре, ето с колко

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители с 4,37 процента.

За клиентите на „Електрохолд“ е предвидено увеличение с 4,24 на сто, на ЕВН – с 3,78 процента, а на „Енерго Про“ – с 5,43 процента, съобщиха от КЕВР.

От там уточняват, че в тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

КЕВР прие решение за цените в сектор „Електроенергетика“, които влизат в сила от 1 юли 2023 г. за следващия едногодишен ценови период.

Първоначалните разчети на регулатора предвиждаха увеличение в размер на 3,63 процента, но това беше преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която бяха променени квотите за регулирания пазар на държавните производители на електроенергия.

В енергийния микс за битовите потребители бяха включени 2 200 000 MWh електроенергия, произведена от ТЕЦ „Марица изток“ – 2, с цел дружеството да не изпадне във финансови затруднения.

Бившият служебен министър Росен Христов каза наскоро за БТА, че заповедта за включване на ТЕЦ „Марица-изток 2“ в микса на регулирания пазар е на база решение на Народното събрание от 2020 година и на член 4 от Закона за енергетиката,

с които министърът на енергетиката е задължен да осигури дейността на държавното дружество.

От КЕВР обясняват, че са приложили регулаторни механизми, които са позволили увеличението на цените на електроенергията за битовите потребители да бъде в размер близо четири пъти по-нисък от нивото на инфлацията.

Статистиката на ЕС показва, че цените у нас са сред най-ниските в сравнение със страните в цяла Европа.

С определянето на цени с хоризонт от една година напред Комисията създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на българските домакинства.

Този подход доказа своята обоснованост в изминалите периоди на висока динамика на цените на енергийните пазари, когато разходите на битовия сектор в останалата част на континента се повишиха драстично, се посочва още в съобщението.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts