| | | |

Проф. Асен Балтов: Оперирам с една и съща шапка на черепчета. Лично Борисов ми се обади….

Ако искате да отидете в любимия ресторант на проф. Асен Балтов, трябва да стигнете до морето и по-конкретно до Арапя. Там се намира заведението на бай Георги или както го наричат приятелите бай Джи.

„Той прави всичко перфектно – от риби до агнешко печено. – Когато мога, винаги ходя там, а сме и близки“, казва видният ортопед травматолог и бивш депутат на ГЕРБ.

Българското Черноморие, и то само на юг, е мястото, където проф. Балтов се чувства най-добре. Това е причината да притежава къща на Арапя.

„Преди имаше много диви плажове, но за съжаление урбанизацията настъпи и там. Ние все пак успяхме да съхраним нашето кътче, гледката е прекрасна, успокояваща и ми помага да релаксирам“, казва медикът.

Тъй като срещата ни е в София, професорът избира „Ресторант 21“. Преди това обаче се срещаме в кабинета му в „Пирогов“. Чака да му кажат дали и този ден ще има операция. Предния под скалпа му са минали трима пациенти.

Миналата година бившият директор на Института за спешна медицинска помощ се върна на работа в болницата като ортопед и травматолог.

Той спечели делото и на втора инстанция срещу своето дисциплинарно уволнение, което стана по времето на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Да си поръчаме агнешко печено, предлага проф. Балтов, докато се настаняваме в един от предпочитаните от него столични ресторанти.

През деня не пия, отбелязва той и на масата кацва бутилка минерална вода. Любимото питие на травматолога обаче е ромът.

„Предпочитам го чист – без лимон, без лед, без кока кола, като задължително трябва да е отлежал от 12 години нагоре“, казва с усмивка той.

Тази усмивка не слиза от лицето му до края на обяда ни. Споделя, че в момента се чувства прекрасно в най-истинската си кожа на лекар.

С прекъсване от 6 години, през които работи във Военномедицинска академия, професионалният му път е свързан с „Пирогов“ цели 23 години.

Минава по всички стъпала – две години след дипломирането започва специализация по ортопедия и травматология в „Пирогов“, по-късно става началник на Първа травматологична клиника – до февруари 2017 г., когато е назначен за изпълнителен директор на спешната болница.

„Уволниха ме дисциплинарно през 2021. Почти две години водех дела, реабилитираха ме и ме върнаха като ординатор, а не като директор, защото няма как да стане.

Но съм щастлив, защото ми доставя изключително удовлетворение да виждам резултатите от работата си, да помагам на хората“, казва проф. Балтов.

Това е причината той да се откаже и от депутатското си място в 49-ото НС.

„Искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха като кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС.

Поради нормативни ограничения обаче народният представител няма право да бъде на друг трудов договор, дори и да е лекар.

В този смисъл взех решение да се откажа от депутатското си място, защото считам, че ще бъда по-полезен като лекар.

Надявам се хората, които са ме подкрепили, да не бъдат разочаровани, защото по-голяма част от тях са мои пациенти, приятели, които знаят, че каузата ми в живота е да помагам, без значение дали е на болничен или парламентарен терен“, написа проф. Балтов, когато се отказа от депутатското място.

Постъпката му е абсолютно логична, имайки предвид, че лекарската професия е в кръвта на професора.

Неговият род по майчина линия е с дълбоки традиции в медицината.

Един от прадядовците му е проф. Владимир Алексиев, завършил медицина в Женева и поставил началото на клиничната фармакология у нас. Бил е декан на Медицинския факултет и ректор на Софийския университет.

Баща му – хирургът д-р Алекси Христов, е един от създателите на Александровска болница.

Другият прадядо на проф. Балтов – хирургът д-р Георги Золотович, е първият директор на създадената през 1891 г. Софийската обща гарнизонна болница, чийто наследник е Военномедицинската академия.

„Дядо ми, на когото съм кръстен, д-р Асен Златков, беше специалист по уши, нос и гърло. Много от роднините ми са лекари и аз продължих традицията – разказва травматологът.

Тази традиция няма да умре и след мен, защото дъщеря ми учи медицина. Сега завършва четвърти курс и вече е решила какво ще специализира, но аз не казвам, защото смятам, че първо трябва да завърши и тогава да реши накъде ще тръгне.

Обикновено хората, които учат медицина, всяка година си променят желанията, защото всяка нова специалност им харесва повече.“

Самият Асен Балтов от съвсем малък знае какъв ще е пътят му, защото разговорите в семейството му основно се въртят около медицината. Силно впечатлен е от факта колко уважавани са лекарите и колко е хубава тази професия.

Любопитна подробност е, че като ученик той активно се занимава академично гребане, като голямото му желание е да стане спортен лекар.

Приемат го медицина, но след втори курс програмата му е толкова натоварена, че не му остава никакво време за тренировки. В името на медицината той се отказва от активния спорт.

Идва краят на следването. Курсът на Асен Балтов е първият, при който познатото от соца разпределение е отменено. Това е едно от нещата, които студентите извоюват по време на стачките през 90-те години на миналия век.

Другите им искания са дипломите им да бъдат преведени на два езика, както и да отпаднат политическите изпити.

„Тъй като ученето ни беше сериозно, нямахме много време да ходим по стачки, но отстояхме исканията си“, спомня си той.

Младият Балтов завършва медицина, но не започва веднага работа като лекар.

Близо 2 години помага в частния ресторантски бизнес на баща си. Фамилното заведение носи името „Старият двор“ и се намира в къща на семейството.

Асен работи всичко – барман, сервитьор, студена кухня. „Само топла кухня не съм правил, защото не мога да готвя, а и не съм имал желание“, признава той.

Питам професора дали има някой специален коктейл, който е измислил като барман.

„По това време още не беше дошла модата на коктейлите. Хората все още си падаха по твърдите напитки – ракия, уиски, водка. А и имаше много малко частни заведения“, припомня той.

Тази ресторантска част от биографията на бъдещия професор приключва, когато негов колега от групата му в академията, сега проф. Неделчо Цачев, началник на Катедрата по ортопедия и травматология във ВМА, го пита докога ще се мотае и го завежда в „Пирогов“.

Така доктор Балтов започва като доброволец в травматологията на 9-ия етаж.

„Помагах с каквото мога, хареса ми. За да специализирам, задължително трябваше да се явя на писмен изпит. Спечелих конкурса.

По наше време плащахме по 1000 лева, което не беше малко – разказва за първите стъпки като доктор той. – В продължение на две години бях платен специализант, след което спечелих конкурса за научен сътрудник и така тръгнах по йерархията.“

Идва време за дисертация и тогава с група колеги от „Пирогов“, заедно с проф. Андрей Йотов – съпруга на вицепрезидента Илияна Йотова, решават да се преместят във Военномедицинската академия.

Екипът тръгва нахъсан към новото предизвикателство, с желанието изцяло да промени ортопедията и травматологията.

След дълги перипетии д-р Балтов защитава дисертацията си във ВМА. Вижда обаче, че за цивилен лекар като него няма повече развитие там и се връща в „Пирогов“.

Става началник на Първа травматология в спешната болница, а след 4 години сяда в директорския стол. Междувременно защитава доцентура, а след това и професура.

Сега зад гърба на проф. Асен Балтов има над 10 000 операции, а на още толкова е бил асистент.

Бройката е внушителна, но травматологът лаконично обяснява, че в тяхната специалност се правят по много операции.

Тук трябва да уточним, че той е специалист по травми на рамото и горните крайници.

Още първата му дисертация е за въвеждане на нова методика за България, която е за фиксация на счупвания в областта на раменната кост. Сега това са рутинни операции, но навремето д-р Балтов е единственият, който ги прави у нас.

Това ми дава повод да го попитам дали при толкова операции има някои специални и запомнящи се.

Той скромно отговаря, че лекарите не могат да правят подобни изводи и че най-важното е да помагат.

Отбелязва обаче, че пациентите доста са се променили. Станали си много по-информирани, по-търсещи, по-изискващи, но и много по-нетърпеливи.

„Вече го няма този авторитет на лекаря и на здравеопазването изобщо. През годините се направи всичко възможно да се принизи лекарското съсловие, дори да му посягат и хулят“, казва с горчивина той.

Професорът обаче допълва, че достъпът до медицинска помощ в България е изключително лесен.

„За да стигнеш до консултация с професор, не отнема повече от един-два дни – категоричен е той.

– Който иска да го оперира конкретен специалист, винаги успява. В момента дори е още по-лесно, защото конкуренцията е огромна. Само в София има над 20 клиники по ортопедия и травматология.“

Разговорът ни няма как да не стигне и до политиката. Още повече, че проф. Балтов беше депутат.

„Политиката при мен стана благодарение на това, че ме уволниха като директор на „Пирогов“.

Служебният министър Стойчо Кацаров ме обвини в източване на Здравната каса – разказва проф. Балтов.

– Имало „безспорни доказателства“, както той се изрази, а те изобщо не са безспорни. Всичко беше много тенденциозно.“

Стресът при такива обвинения е голям и травматологът прави тежка хипертонична криза. Дори лежи 48 часа в интензивното кардиологично отделение. Два месеца след това се налага да е в болничен.

Връща се на работа през септември 2021 г., но новият директор но „Пирогов“ проф. Иван Поромански го уволнява дисциплинарно.

„Не можех да работя, защото никъде не ме искаха, смятаха ме за черна овца.

Тогава ми се обади лично Бойко Борисов и ме покани да бъда част от листат на 23 МИР в София“, разказва за началото си в политиката травматологът.

Проф. Балтов е израснал в центъра на София и квартал „Лозенец“, които влизат в този многомандатен район.

Родното му място е между улиците „Патриарх Евтимий“ и „6-и септември“. Детството му минава около Френската гимназия. Всичко го познават, макар отдавна да не живее там.

Хората гласуват за Балтов и той влиза в 47-ото НС. Присъствието му в парламента обаче го разочарова, защото като лекар е свикнал да върши смислени неща.

„Изведнъж се оказа, че искаш да правиш реформи в здравеопазването, а не ти дават никаква възможност, защото си малцинство. Започнах да се питам дали трябва изобщо да се занимавам с политика.“

Следват поредни извънредни избори, след които проф. Балтов не влиза в 48-ото народно събрание, но пък е избран за депутат в последния 49-ия парламент.

И тогава решава да се откаже от политиката, защото смята, че като лекар е много по-полезен.

„Продължавам да имам своите пристрастия. Аз бях един от онези 59 депутати, които свалиха кабинета „Петков“ с вота на недоверие и това ще ми остане спомен завинаги“, казва той

и уточнява, че на този етап няма да се занимава с политика. От което пък печелят медицината и пациентите.

Като може да се предположи, лекар от класата на проф. Балтов, често е спиран на улицата. Още повече че травматологът е активен пешеходец и се придвижва с градския транспорт.

Има книжка от 1987 г, но в един момент решава, че шофирането не е за него. До любимото море стига, возен от приятели.

В операционната обаче минава по-голяма част от живота му. И точно с нея е свързан и специалният му ритуал – повече от 6 години си слага една и съща шапка и започва да оперира.

В нея няма нищо специално, тя е черно-бяла на черепчета, но на травматолога му носи късмет. Понякога се случва да я забрави и се ядосва.

„Това ми е ритуал, макар че в нашата работа не трябва да има такива. Ние не влизаме да оперираме неподготвени“, казва той.

В началото на обяда ни травматологът сподели, че любимото му питие е ромът, а в края – че колекционира бутилки с ром. Сбирката му е внушителна и е от цял свят.

Когато пътува до някоя по-екзотична държава като Караибския район, винаги носи хубав ром. По-точно казано, той дегустира една бутилка на място, а друга купува за спомен.

„Нека си отлежават, нищо им няма“, смее се професорът.

Пътешествията са друга тръпка на професора. Харесва екзотичните и топли дестинации. Дори през зимата пътува до топли страни. Последната точка, до която стига, е остров Бонер или така наречените Холандски Антили, които включват Аруба, Кюрасао и Бонер.

„Това е дестинация, подходяща за уиндсърф и кайтсърф. Аз вече не практикувам тези спортове, защото съм възрастен, но децата ми са запалени“, отбелязва той.

Като стана дума за децата, тук проф. Балтов е преизпълнил бащиния си дълг – има 4 деца от 3 жени. В графата семейно положение във фейсбука на професора е написано „Сложно“.

„Да, сложно е. Имах един брак, първата ми съпруга почина. От нея имам дъщеря, която сега става на 33 години. Тя не е лекар.“

От втората съпруга Балтов има две деца – момче и момиче, като именно втората му дъщеря учи медицина. Синът му пък следва физика в Америка.

Най-малкият му син, който е от третата му жена, е на 8 години. Засега малчуганът има наклонности към математиката и физическото.

„Много ми е трудно да събера всичките си деца на едно място, защото някои от тях учат в чужбина. Когато има възможност, се старая поне част от тях да са заедно“, казва многодетният баща.

В заведението звучи приятна музика и д-р Балтов отбелязва, че българската музиката, и то старите хитове, е негова и на компанията му слабост.

„Няма време за хобита, ако си вглъбен в медицината“, допълва той.

Професорът поглежда часовника си. Времето го притиска и обядът ни трябва да приключи. Казва загрижено, че вече настъпва сезонът на катастрофите сред мотористите.

„Травмите стават все по-тежки, защото скоростите, с които карат, са големи. Аз не съм моторист и някой може да каже, че нищо не разбирам, но е факт, че травмите, които лекуваме, са буквално инвалидизиращи – обяснява той.

– Много малко хора успяват да се възстановят след травми с мотор, което е голям проблем.“

На финала го питам за какво мечтае.

„Амбиции нямам, защото може да се каже, че съм постигнал доста от важните за мен неща. Единственото, което трябва да довърша, е да си направя голямата докторска дисертация.“ Тя е за счупвания в областта на лопатката, нещо, което много малко специалисти правят в България.

За проф. Балтов е особено важно да помага на младите лекари около него. А най-важното е, че много от тях имат желание да останат и да работят в България, отбелязва той.

Източник: Филтър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Филтър

Similar Posts