| | | |

Светкавично: Димитър Радев обяви ключови назначения в БНБ ВИДЕО

Димитър Радев ще номинира Андрей Гюров и Петър Чобанов за подуправители на БНБ.

Това каза Радев в своя първи коментар пред медиите, след като беше избран за управител на БНБ.

„Тяхното номиниране беше резултат на процес. Това беше предварително поставено от мен условие. Целта беше да се постигне пресечна точка между експертния подход, който е моят подход, и политическия подход, който е подходът на тези, които гласуват за номинациите.

От няколкото имена двама от кандидатите от моите фаворити получиха и ще получат достатъчно широка подкрепа“, заяви управителят на БНБ.

Процесът по избора на подуправителите ще стартира утре, каза още Радев. По думите му единият подуправител ще отговаря за мисионното управление, а другият за банковото.

Димитър Радев беше избран за управител на БНБ на извънредно заседание на Народното събрание със 155 гласа „за“ и 64 – „против“.

„Едно от най-важните условия, които поставих, когато приех да бъда номиниран за управител, беше, че ръководството на БНБ трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа.

Тя е силен фактор за независимостта на централната банка, включително от опити за нерегламентирано политическо вмешателство“, каза гуверньорът на централната банка

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts