| | | | |

Васил Терзиев се направи на улав и не отговори на въпроса дали дава….

Нямам спомени към мен да е имало по-специално отношение, аз също съм се редил на опашка за кисело мляко и хляб. Сам съм си взимал приемните изпити за гимназията и след това за университета

Кандидатът за кмет на София, издигнат от ПП-ДБ Васил Терзиев подмина с мълчание въпроса дали е готов да даде достъп до архивите на баща са и дядо си за времето, когато са са били висши функционери на ДС.

Основателят на специализирания сайт desebg.com журналистът Христо Христов се обърна преди два дни с Отворено писмо до кандидата за кмет на София бизнесмена и предприемач Васил Терзиев

с молба за достъп до архивите на дядо му (началник на Трето управление на ДС, военното контраразузнаване над две десетилетия) и на баща му (офицер от Първо главно управление на ДС, външното разузнаване).

Журналистът се позовава на закона за досиетата, който посочва, че в такива казуси достъпът до документите се предоставя от страна на наследниците.

В студиото на “120 минути” по БТВ водещият Светослав Иванов го попита дали е готов да даде съгласие да прочит на делата на баща му и дядо му,

Терзиев подмина въпроса с мълчание и вместо това заговори за приемане на закон за лустрация- нещо, което е от компетентността на парламента, а не местната власт, към която се е насочил.

Тази тема за службите и репресивните органи постоянно се замита, затова апелирам нашите политици да приемат закон за лустрацията – нещо, което е направено още през 90-те години в Централна и Източна Европа.

Дори румънците го сториха със закъснение през 2019 г., за да се спре с всички тези машинации на досиета, които се използват за шантаж, каза кандидатът за кмет на столицата.

По думите такъв закон все още не е приет, защото „така е удобно.

Терзиев не коментира кого би засегнал евентулаен закон за лустрацията – пряко ангажираните с комунистическите служби вече не са в активна възраст.

Той поясни, че едно от нещата, за които ще се бори, е в София да има музей на комунистическия режим, където ясно да се разясни какво се е случвало с репресираните по време на комунистическия режим у нас.

“Изживял съм прехода като много други деца. Не съм се чувствал специален, редейки се на опашка в 5:30 часа сутринта, за да може баба ми да застъпи и аз да ида на училище.

Спомням си как всеки един от нас го беше страх да се прибере от училище, защото могат да му вземат якето“.

Това каза в предаването „120 минути“ кандидатът за кмет на София, издигнат от ПП, ДБ и „Спаси София“, Васил Терзиев.

„Спомням си борбата на родителите ми да намерят своето място. Баща ми, който имаше 5 долара заплата по време на хиперинфлацията. Опитът му да прави частен бизнес и неуспехите и разбирането, че това може би да не е неговото поприще.

Спомням си как съм си изкарвал оценките и как сам трябва да ковеш съдбата си“, посочи той, но нито за миг не даде да се разбере какво е работил баща му в ДС.

„Още в началото казах на партиите, която се готвеха да издигнат кандидатурата ми, че това е част от моето минало. Аз няма от какво да се срамувам.

Родителите ми не са били герои на криминалния преход, на част от икономическите структури, не са се занимавали с политика, държавна администрация. Те бяха част от прехода“, обясни Терзиев, коментирайки миналото на семейството си, което е свързано със структурите на “Държавна сигурност”.

„Много е важно да кажа, че разбирам темата. Като си дете, нямаш наблюдение как е работил режимът.

С годините, с които разбираш какво се е случило, започваш да си даваш сметка. Мен ме боли как сме си унищожили голяма част от интелигенцията, как са наказвани деца.

Радвам се, че кандидатурата ми стана повод разговорът да бъде продължен“, добави кандидатът за кмет.

„Никой не се е извинил. Аз искам да се извиня. Да дам едно начало като потомък на хора, които са били от тези структури. Необходимо е да се осъзнае и направи.

Ти трябва да разбереш историята, да я приемеш и да вървиш напред.

Важна част освен от Закона за лустрацията и досиетата, е създаването на музей за комунистическия режим, където да се разказват историите и хората да знаят какво се е случило на пострадалите и никога да не се повтаря“, подчерта той.

Терзиев обаче подмина с мълчание въпроса дали дава съгласието си да се разсекрети досието на баща му, за което го призова разследващият журналист Христо Христов.

Бъдещето на София

„Тук има – тук няма“ – така описа той състоянието на тротоарите.

„Необходими са около милиард, за да бъде решен проблемът трайно. Това, което се прави, трябва да се прави с качество, за да не се налага ремонт след две години“, обясни Терзиев.

Според него е възможно да бъдат изградени 30 детски градини за 4 години.

„Има инструменти. От разширяване до отчуждаване на терени. Работа с частни инвеститори. Има интерес и трябва да им се помогне, за да се реализира“, каза още той.

„Аз съм доказан боец. Никога не съм се предавал и това е причината всичко, което съм започвал, да го доведа докрай“, категоричен е Васил Терзиев.

По темата с детските градини Васил Терзиев обясни, че в столицата трябва да бъдат построени 30 детски градини, за да се реши и този проблем.

„В другите държави могат да построят цял град за четири години, а ние не можем едни детски градини“, посочи кандидатът за градоначалник.

Искам да покажа как се прави политика без да има нужда да влизаш в политиката, за да забогатяваш. Не искам и слава, вече съм я постигнал в другите си професионални поприща.

Искам да изпитам удовлетворение от добре свършената работа, тъй като аз съм доказан боец, завърши Терзиев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър бТВ

Similar Posts