| | | |

Кирил Петков: Непрекъснато се чуваме с Бойко Борисов. Няма да посочвам с пръст, но няма дисциплина

Знаете, че Зеленски е от личностите, които са под най-голям риск. Само Министерски съвет може да каже кога той ще дойде и ще си тръгне.

Това заяви пред БТВ съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

„Зеленски в момента е един от големите лидери на света. Идвайки в България, ако дойде, ще покаже, че България е важна за стабилността в Европа.

Ролята ни в Европейския съюз и НАТО не е периферна. Едно такова посещение потвърждава, че ролята ни в Европа е от голямо значение“, посочи той.

Ако Зеленски е в страната, аз ще се радвам да го видя отново. Имахме среща в Киев, когато бях премиер. Лично с него не съм разговарял, откакто не съм бил премиер“.

“България няма да изпрати нито един човек на фронта в Украйна. Няма такъв разговор. Военната помощ си остава.”

Можем да окажем подкрепа в няколко посоки – военнотехническата помощ продължава.

Нашата военнопромишлена индустрия има капацитет и продава на партньори като Англия и САЩ, които са от основополагаща важност за подкрепата на Украйна.

Украйна трябва да продължи своята интеграция в посока членство към Европейския съюз и НАТО“, подчерта Кирил Петков.

Колко е силна сглобката на управлението

„Още не сме влезли в режим на структурирана комуникация. Непрекъснато се чуваме по телефона и с Бойко Борисов, и с лидерите. Още не сме направили ежеседмичната среща, да си поставим задачи, да имаме ангажименти и в рамките на седмицата да си ги спазим“, обясни Петков.

„Правим стъпки напред, но не мога да се похваля с дисциплина. Няма да посочвам с пръст. За да се случат тези неща, нужно е желание и от двете страни.

Поели сме ангажимент, че необходим общ борд за номинации за регулаторите. Тук не говорим за позиции като хора, а за регулатори с изтекли мандати“, каза още той.

„Днес очаквам да минат няколко решения в парламента, които бяха направени бързо и координирано. Във външната политика решенията са по-лесни“, коментира съпредседателят на ПП.

Според него има комуникация, но трябва да се работи още по диалога между двете водещи формации в парламента.

“Продължаваме промяната” все още не са готови с решението си за номинация на шеф на БНБ, но Петков не отрече възможна подкрепа за кандидата и досегашен гуверньор на Банката – Димитър Радев.

„С Димитър Радев водихме сериозен разговор. Кой е новият управител на БНБ е от голямо значение за влизането в еврозоната през следващата година.

Аз харесах разговора, който имахме и видях в негова страна устрем, че няма да има забавяне във влизането в еврозоната и това да стане в средата на 2024 година“, посочи Кирил Петков, но уточни, че предстои да бъде взето крайно решение на вътрешнопартийно събрание.

„Опитаха се да атакуват Даниел Лорер. Не е обсъждана кандидатурата му за БНБ. Бяхме горди от номинацията му за еврокомисар.

„Водим разговори с Иванка Динева, която е предложена за управител на НЗОК. Експертите в нашата коалиция направиха разговор с нея.

Тези регулатори са по-важни от правителството и предопределят как държавата се движи.

Залагайки правилните или грешните хора, ще предопредели как ще се движи в България дори и след това правителство“, подчерта съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

За управител на БНБ човекът, който ще бъде издигнат, трябва да има голям банков опит“.

Според него шефовете на регулаторите трябва да се сменят, защото “са ключови заради дългите им мандати”

Имаме уважение към колегите от ГЕРБ, но и те разбират, че за нас единствената причина да стоим в тази конфигурация са резултатите, категоричен бе съпредседателят на ПП.

Кирил Петков поздрави Бойко Борисов за смелата стъпка да си даде депутатския имунитет.

„Искам да поздравя Бойко Борисов да направи тази стъпка. Комисията е нормалният начин да се случват нещата. Надявам се комисията за имунитетите да заработи.

Нашите представители бяха там. БСП и ИТН не участваха в комисиите, а останалите партии имаха отсъстващи членове. Аз призовавам Комисията да заработи. Задача на членовете е да решат за имунитетите“, коментира Петков.

Бюджет

“Ако едно правителство няма разбирателство за бюджет, то няма как да работи.”

„В първите шест месеца на 2023 година бюджетът е на плюс. Не е вярно, че държавата отива във финансов колапс.

Ако няма подкрепа за бюджет, няма как едно правителство да работи. Знам, че Асен Василев направи среща с експерти от ГЕРБ. Имаше конструктивен разговор там“, каза още Кирил Петков

“Видяхме – освен, че нямаше голям дефицит в държавата, хазната беше на плюс. Всички опасения, че държавата върви към фалит се оказаха неверни.”

Референдумът за еврото

Една дума за референдумът – той е незаконен. “Възраждане” искат да дигнат подкрепата си за местните избори и затова го организират.

“Възраждане” работят с продажба на гласове. Еврото ще е предопределящо за ориентацията на България, завърши Кирил Петков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка бТВ

Similar Posts