| | | | |

Избраха първия гей президент на страна от Европейския съюз

Дългогодишният външен министър на Латвия Едгарс Ринкевич стана първият открит гей президент на страна от Европейския съюз.

Ринкевич, който е външен министър от 2011 г., положи клетва като президент на Латвия в събота в Рига.

Латвия е парламентарна република и президентът заема церемониална длъжност, но може да налага вето на закони и да свиква референдуми.

В Европейския съюз и преди е имало правителствени ръководители с открити хомосексуални възгледи, но никога държавен глава, пише Би Би Си.

Бившият белгийски премиер Елио ди Рупо беше първият открит гей министър-председател в ЕС.

49-годишният Едгарс Ринкевич разкри, че е гей за първи път през 2014 г. и оттогава е активен защитник на правата на ЛГБТ общността.

Гей браковете в Латвия са незаконни, въпреки че миналата година Конституционният съд на страната призна еднополовите съюзи.

През май Ринкевич беше избран от латвийския парламент за следващ президент на страната на третия тур от гласуването.

В събота в речта си при встъпването в длъжност той обеща да продължи да подкрепя военните усилия на Украйна срещу Русия.

Ринкевич заяви, че във външната политика на Латвия “няма време за грешки”, и добави, че ще действа “бързо, решително и мъдро”.

Също така в речта си той насърчи младите латвийци да “счупят стъкления таван”, като разгледа неравенството като “значителен проблем”.

“Социалното разделение в нашето общество е твърде голямо”, каза новопостъпилият президент.

“По време на моето председателство ще се застъпвам за създаването на модерна и силна Латвия, законна и справедлива, за благосъстоянието на хората, за приобщаващо и уважаващо общество. И е възможно всички ние да постигнем това, като работим заедно”, каза още той.

Ринкевич пое поста от Егилс Левитс, който изпълняваше длъжността президент в продължение на четири години и ще представлява Латвия на срещата на върха на НАТО следващата седмица във Вилнюс, Литва.

Латвия е една от трите балтийски държави, включително Литва и Естония, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., след като се отделиха от разпадащия се Съветски съюз в началото на 90-те години.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts