| | | |

Любим проект на ПП и Калина Константинова е пред провал

Любим проект на вицепремиера Калина Константинова за развитие на „Български пощи“ е пред провал.

Проектът за дигитална трансформация на пощите е за 100 млн. лв. и е част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Оказва се, че той не може да бъде реализиран – и заради проблеми с режима на държавните помощи, и заради недомислени дейности, които са в разрез с нормативни документи.

Това става ясно от изготвена от финансовия министър Асен Василев справка са трудностите около изпълнението на плана за възстановяване, изготвена за депутатите от ресорната комисия по въпросите на ЕС в НС, пише в. “Сега”.

Проектът е много амбициозен и без представян от Константинова като ключов за разцвета на пощите.

„От първия ден, в който с моя екип отговаряме за „Български пощи“, се борим не просто за тяхното оцеляване, а за техния разцвет и бизнес просперитет.

За целта включихме едно от най-обичаните български предприятия като абсолютен приоритет в Националния план за възстановяване на държавата от ковид кризата и осигурихме допълнителни инвестиции”, коментира миналата година Константинова.

По проекта освен модернизация на материалната база и оборудването е заложено предоставянето на нови и много амбициозни услуги.

Предвидено е системите за сигурност на пощите да бъдат модернизирани, така че да могат да доставят до врата лични карти или паспорти на гражданите, да бъде внедрена система за услуги на едно гише, като пощите бъдат лицензирани като платежен оператор.

Така в станциите ще могат да се плащат различни данъци и такси, ще се предоставят и други комунални, финансови и застрахователни услуги.

Пощите според проекта следва да станат и посредник за осигуряване на по-лесен достъп до административни и електронно административни услуги в малки населени места.

Към част от тях ще има биометрични станции, като целта е да може да се събират биометрични данни и в населени места без пункт на МВР.

Ще има и терминали за биодиагностика, които да извършват най-популярни изследвания като мерене на пулс, температура, кръвно налягане, кръвна захар и т.н. Данните ще могат да се предоставят на платформи за теледиагностика, ще бъдат интегрирани и с Националната здравно-инфоормационна система.

Оказа се, че този амбициозен план не може да бъде изпълнен.

„С ЕК следва да се предоговори инвестицията за ограничаване на обхвата на дейности или оттеглянето й, поради затруднения в прилагане на режима на държавна помощ, текущи нормативни ограничения по отношение на предоставяне на услуги за проверка на електронната идентификация и за базови телемедицински диагностични услуги“, се казва в изготвената от финансовото министерство справка.

Така любимият проект се оказва един от най-проблемните по линия на евентуално второ искане за плащане.

Предвидено е необходимите промени в Закона за пощенските услуги, които да позволят въвеждането на новите услуги, да са влезли в сила към момента на изпращането на искане за второ плащане.

Финансовият министър Асен Василев е оптимист, че такова искане ще бъде пратено септември месец.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts