| | | |

НА ЖИВО Остри критики към кабинета Денков на националното съвещание на ГЕРБ. Борисов: Ако ви оставя още малко, даже и аз не мога да взема завоя

Остри критики към кабинета “Денков” звучат от Националното съвещние на ГЕРБ, което трябва да приеме проекта за коалиционно споразумение с ПП-ДБ.

Първи думата взе Томислав Дончев, който е водещ на форума.

“Днес трябва да вземем важни решения. Няма да правим анализ на ситуацията, в която се намираме. Той е направен вече. Споделяли сме оценката си, ако не стотици, то хиляди пъти. И тя не е ласкава. Няма да разнищваме въпроса защо стигнахме до тук.

Ако върнем календара девет месеца назад ще припомня, че друг вариант нямаше. Наш дълг беше да изведем страната от непрекъснатия цикъл на избори, липса на редовно работещи парламенти, които да правят реформи.

Необходимата отстъпка, необходимата жертва я направихме. Същественият въпрос е дали си заслужаваше. Боя се, че ще дадете еднозначен отговор.

Въпросът е дали имаше логика да дадеш подкрепа на този, чиято единствена цел е да те унищожи? Има ли логика да дадеш почти цялата власт на втория, който е по-малък?

Няма!

Нещо повече – едно правителство съществува не за да му се радваме, а да дава резултати. Боя се, че друг освен Мария не може да се похвали с резултати”, каза Дончев.

“Най-големият проблем е, че стигнахме до там да разделят гражданите на правилни и неправилни. Ако подкрепяш правилната партия – си добър, а ако не – си неправилен гражданин.

Боя се, че ротацията към този момент е безсмислена.

Нещата не може да продължат така. Не може да допуснем МС да е нещо средно между стажантска програма и туристическа агенция. Не може да оставим Мария заложник в Министерски съвет (МС) и по цял ден да се обяснява за действията или бездействията на неособено адекватни министри.

Поради всички ултиматуми, които получихме, следва да отидем на избори. Но страната няма нужда от избори.

Има ли трети вариант? Ще допусна, че има, но в цялата ситуация трябва да се въведе ред!”, отсече Дончев.

Слушайте ме много внимателно, за да не се наложи след няколко месеца да повтарям същото. Тогава първият може да е станал още по-голям и силен, а вторият трети”, каза той.

След него с убийствено изказване срещу управлението на кабинета Денков излезе Делян Добрев.

След него се изказа Рая Назарян, която говори за върховенството на закона в правовата държава. “Няма държава, която да се управлява от сглобка и меморандум. Това управление е изчерпано от съдържание”, оповести тя.

Отговорността трябва да бъде ясна и разпределена, призова тя за подписване на споразумение.

По думите на депутатката от правната комисия се чуват само празни лозунги за съдебна реформа вместо задълбочени експертни дебати.

Съдебната реформа не е завършена и тя без ГЕРБ-СДС не може да бъде завършена, заяви Назарян и добави, че при избори сега завършването ѝ би било забавено много.

Благодаря ви г-н Борисов, че сте лидер на партията на силата в България, каза в началото на изказването си Мария Габриел.

ГЕРБ отстъпи в името на националния интерес, продържи вицепремиерът. Благодарение на ГЕРБ имаме бюджет за 2024. България излезе от международната изолация, България подкрепя открито Украйна. Бяха взети решения за Шенген, еврозоната и съдебната реформа, изреди тя.

Няма как всичко недобро да се приписва на ГЕРБ, а свършеното – на ПП-ДБ. Фактите говорят друго, заяви Габриел. Това искахме преди 9 месеца, това искаме и сега – ясни ангажименти и ясни правила.

България има нужда от стабилност и спокойствие, а не от предизборно говорене, добави Мария Габриел.

Предлагаме НС да приеме решение всички сгради от резервния списък за саниране да бъдат реализирани с бюджетен ресурс, обяви Николай Нанков, изтъквайки масовото недоволство от класирането и съмненията за нагласени процедури. Конкретното предложение и как да бъде финансирано, ще бъде представено утре в парламента.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов произнася ключова реч пред националното съвещание на партията – правителство или избори.

В зала 6 на НДК са членовете на Изпълнителна комисия на ГЕРБ, народните представители от партията, областните й координатори, както и кметовете на общини и райони, избрани с листата на ГЕРБ, общинските и районни ръководители на партията.

Преди дни Борисов анонсира форума така:

„На 5 март обявявам споразумението в 12 часа първо на партията, защото това не са хора, които могат да гласуват, без да мислят. Разясняваме защо искаме коалиционно споразумение, а не сглобки. Трябва да съм наясно искат или не искат подобна сглобка и да бъдем в нелегалност още 9 месеца. Това не е сериозно държавническо и не е честно“.

И обеща “нашият документ да е съвършен и точен и тогава ще го предоставим на колегите за обсъждане”.

Споразумението, което се очаква да предложи ГЕРБ, е за цял управленски мандат, тоест за оставащите три години. Съвместното управление между партията на Борисов и коалицията около Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов официално започна на 6 юни 2023 г., когато в Народното събрание беше гласувано правителството “Денков – Габриел”.

Сред условията на ГЕРБ към “Продължаваме промяната – Демократична България” е двете партии да си поделят позициите в изпълнителната власт.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts