| | | |

Съюзниците от НАТО постигнаха споразумение как алиансът ще отговори на руска атака

Съюзниците от НАТО постигнаха споразумение по регионални планове, които описват как алиансът ще отговори на руска атака, предаде Ройтерс.

Лидерите са успели да се справят с турска блокада на плановете ден преди срещата на върха във Вилнюс, съобщиха трима дипломати.

В продължение на десетилетия НАТО не виждаше необходимост от широкообхватни планове за отбрана, тъй като водеше по-маломерни войни в Афганистан и Ирак и смяташе, че постсъветска Русия е престанала да представлява екзистенциална заплаха, посочва Ройтерс.

Но на фона на най-кръвопролитната война в Европа от 1945 г., алиансът предупреждава, че трябва да има изготвени планове дълго преди възможното избухване на конфликт с равностоен противник като Москва, предаде БТА.

Турция е блокирала одобрението на плановете заради формулировки в документа, срещу които тя е имала възражения, например по такива, свързани с Кипър.

Лидерите от НАТО ще се съберат във Вилнюс на 11-12 юли за среща на върха, на която ще бъде обсъдено членството на Швеция и бъдещите отношения на алианса с Украйна.

С очертаването на регионалните планове НАТО също така ще даде на страните членки насоки как да модернизират силите и снабдяването си.

Нуждата от финансиране на тази фундаментална промяна е една от причините, поради които се очаква във Вилнюс лидерите да повишат целта за военни разходи в алианса, като направят настоящата цел от 2% от БВП минимално изискване.

По оценки на официални представители на НАТО пълното изпълнението на плановете ще отнеме няколко години, но те подчертават, че алиансът може да води война незабавно, ако това се наложи.

Междувременно източници от германското правителство съобщиха, че Украйна няма да получи покана за присъединяване към НАТО на срещата на върха, предаде ДПА.

“Времето не е подходящо за покана за Украйна, за конкретни стъпки към членство”, казаха източниците.

“Не смятам че тя е готова за членство в НАТО”, каза миналия петък и президентът на САЩ Джо Байдън пред Си Ен Ен, визирайки украинската страна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts