| | | |

ИЗВЪНРЕДНО! Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО

Турският президент Тайип Ердоган се съгласи да внесе в парламента кандидатурата на Швеция за присъединяване към военния съюз на НАТО.

Това каза генералният секретар Йенс Столтенберг в понеделник вечерта, часове преди откриването на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, цитиран от агенция “Reuters”.

“Радвам се да съобщя… че президентът Ердоган се съгласи да предаде протокола за присъединяване на Швеция към Великото национално събрание възможно най-скоро и да работи в тясно сътрудничество с събранието, за да гарантира ратификацията”, каза Столтенберг на пресконференция.

Шефът на НАТО също така описа това като “историческа стъпка”, която прави “всички съюзници в НАТО по-силни и по-сигурни”.

Според Анадолската агенция Швеция е обещала да работи активно за бъдещо членство на Турция в ЕС, за визова либерализация и отмяна на ембаргото за оръжейни продажби.

Решението идва след месеци на дискусии и дойде часове преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс и след като тази вечер се проведе среща между Ердоган с шведският премиер Улф Кристерсон при посредничеството на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Шефът на НАТО също така отбеляза, че не може да навлезе в подробности относно сроковете за процеса на ратификация от страна на турския парламент.

Според Столтенберг, Унгария е дала се разбере, че няма да бъде последната, която ще ратифицира протокола за членството на Швеция в НАТО.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналата година, отхвърляйки политиките на военно необвързаност, които провеждаха през десетилетията на Студената война, докато руската инвазия в Украйна преформулира политиките за сигурност на двете държави.

Кандидатурите за членство в алианса трябва да бъдат одобрени от всички членове на НАТО и докато на Финландия беше дадена зелена светлина през април, Турция и Унгария отложиха одобрението на кандидатурата на Швеция.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства съгласието на турския президент Ердоган да подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяване към военния съюз на НАТО.

В изявление, публикувано от Белия дом, Байдън добави, че е готов да работи с Ердоган за подобряване на “отбраната и възпирането в евроатлантическата зона”.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе двустранна среща с турския президент Реджеп Ердоган във вторник, докато е в Литва за среща на върха на НАТО, съобщиха от Белия дом.

Председателят на съвета на ЕС – Шарл Мишел пък съобщи, че е разговарял днес с турския президента Реджеп Ердоган и че двамата са се договорили да “заредят отново с енергия турско-европейските отношения”.

По-рано днес Ердоган постави като условие размразяването на преговорите на Турция за членство в ЕС, за да “пусне” Швеция в НАТО.

Източник: БНР

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Similar Posts