| | | | |

МЪЛНИЯ! Денков: Увеличаваме 4 пъти войниците на НАТО в България, рискът войната да се пренесе към Западните Балкани е голям ВИДЕО

“Става дума за пълномащабна война между Украйна и Русия. А за касетъчните бомби, да – ние сме подписали това споразумение, не подкрепяме използването им и нямаме такива, но Русия използва такива.

Те се използват вече на фронтовата линия и няма как да упрекваме Украйна, че иска да използва такива”

Това разяснение даде премиерът акад. Николай Денков от Вилнюс във връзка с интервюто му, което даде пред Sky News.

“САЩ са решили да предоставят на Киев такива, но там има война и едната страна ги използва. Заради това няма как да осъдим Украйна, че иска да ги използва”, допълни той.

Приемът на Украйна в НАТО

“За да бъде приет нов член не трябва да има териториални спорове и не трябва да се водят военни действия. Очевидно е, че това няма как да се случи днес, но всеки ще подкрепи едно такова решение, когато е възможно.

Армията на Украйна вече доказа, че може да се бие на високо ниво, но има и други стъпки, които трябва да се преминат. Най-важното е да се спрат военните действия”, каза акад. Денков.

Рискове войната да се разпространи извън териториите на Украйна

“Познавам докладите на службите и да, има рискове. Но рискове да се пренесе от Украйна към съседни държави се разглежда като “изключително нисък”. За Западните Балкани там рискът е много по-сериозен“, призна Денков.

Увеличаваме 4 пъти войниците на НАТО в България

“Войниците на държави от НАТО в България ще бъдат увеличени 4 пъти”, разкри премиерът и поясни:

“Според одобрените регионални планове на защита на Алианса от Русия, каквито се правят за първи път от Студената война насам, батальонната бойна група на НАТО в България ще стане бригада”.

По стандартите на НАТО бойната група е около 1300 войници, а бригадата – около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена.

Денков изрично уточни, че ще има увеличение на войниците, включително и на българското участие.

Премиерът участва в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО.

В състава на българската делегация са също министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts