| | | |

Репортер на Sky news зададе провокативен въпрос на Денков за Украйна, ето какъв отговор получи

Интервю за използването на касетъчни бомби е дал българският премиер акад. Николай Денков за “Скай Нюз”

Решението на САЩ да изпратят касетъчни муниции в Украйна е военно, а не политическо, каза министър-председателят на България Николай Денков в интервю за Sky news от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва.

Според него Русия е използвала касетъчни бомби в битка, така че ако са я използвали, се приема, че и другата страна може да ги използва.

“Украйна ще реши как да ги използва, след като оцени ситуацията”, допълни той.

Денков беше попитан дали подкрепя решението на САЩ да изпратят касетъчни боеприпаси в Украйна за подкрепа на контранастъплението ѝ срещу Русия, на което той отговори, че не е военен и не може да отговаря на военен въпрос.

Репортерът продължи, настоявайки, че това също е политическо решение, подчертавайки, че британският премиер Риши Сунак каза ясно, че Обединеното кралство не иска да има „нищо общо с това решение“.

Българският премиер отново повтори, че политически това е чувствителен въпрос.

Той подчерта, че договорът за забрана на касетъчните боеприпаси не е подписан нито от Русия, нито от САЩ и по този начин Москва дава съгласието си тези оръжия да бъдат използвани в битка.

Премиерът каза, че не “знае как тези оръжия ще повлияят на предстоящите битки”, защото това е военен въпрос.

На въпрос дали България е подписала договора за забрана на касетъчните бомби, той отговори положително, че тъй като докато договорите са важни по време на война, това все пак е война, която трябва категорично да бъде спечелена от Украйна.

Попитан от журналистката дали България е забранила употребата на касетъчни бомби Денков потвърждава, че това е така.

Дословно българският премиер казва следното:

“Ние забранихме касетъчните бомби, затова смятаме, че това е военно решение, то не е политическо решение от наша страна, но ние сме в пълноценна война, така че когато водиш война, заплахите са важни, но още по-важно е да имаш успех на бойното поле”.

Касетъчните бомби (или боеприпаси) са изключително опасни и използването им предполага множество жертви, включително цивилни.

Те представляват контейнери с десетки до стотици експлозиви в тях. Могат да бъдат хвърляни от самолет, изстрелвани от ракети или артилерия, морски оръдия или ракетни установки, при което се отварят и разпръскват безконтролно експлозивите.

Предназначени са да се задействат при удар, но значителна част от тях не успяват да експлодират веднага.

Това може да се случи например когато паднат върху мокра или мека земя.

Така съществува риск да се взривят впоследствие и да ранят, осакатят или убият напълно невинен човек. Изстрелването им превръща района, където падат, в минно поле и излагат на риск цялото население дълго след края на бойните действия.

Това е причината да бъдат забранени с международен договор, към който са се присъединили над 120 държави, сред които е и България. Русия, Украйна и САЩ обаче не са.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts