| | | |

И след соцтирадата депутатите отхвърлиха единствената кандидатура за шеф на НЗОК. Гуцанов побесня: Спрете се и си тръгвайте!

Депутатите отхвърлиха единствената останала кандидатура за председател на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – тази на проф. Жени Стайкова, номинирана от БСП.

“За” гласуваха 59 депутати, “против” – 17, а 147 народни представители се въздържаха.

По-рано днес кандидатът на ГЕРБ-СДС Иванка Динева се отказа от надпреварата.

В началото на месеца от „Възраждане“ оттеглиха своята номинация – тази на Тодор Хинов. И така в надпреварата остана само Жени Стайкова, която е номинирана от БСП.

Андрей Чорбанов от ИТН заподозря, че причините за оттеглянето на Иванка Динева са „конюнктурни“.

„Прилича ми на кандидатурата на известен треньор по футбол, който след 1 седмица по лични причини напускаше работа. Вероятно има причини и подбуди, за които ние не знаем.

Няма да обсъждам професионалните качества на проф. Стайкова – за мен е достатъчно противоречиво като идея да гласуваме за единствен кандидат на структура, която разполага може би с един от най-големите бюджети в страната.

Позицията е безкрайно отговорна. Това е абсолютната съгласувана политика с Министерство на здравеопазването, здравния министър и управляващото мнозинство.

Не знам доколко политиката, която беше представена на комисия, може да бъде защитена. Сами виждаме, че управляващото мнозинство не предлага кандидат за управител на НЗОК, което е много притеснително.

Представената рамка за работа на Здравната каса не ни удовлетворява по формирането и справянето с невероятната криза, имайки предвид положението в здравните грижи и плащанията от Здравната каса“, отбеляза той.

За фаворита си, социалистите вложиха цялото си ораторско умение, като увериха, че Стайкова ще направи тъкмо нужните реформи в здравеопазването, което е в колапс.

снимка Кадър

“Брилиянтна сцена на задкулисие и овладяване на регулаторните органи. Овладяване на държавата, разделяне на порции на власт.

Не чухме разговор за професионалните качества на проф. Стайкова. Другата седмица ще представим и нашия кандидат за БНБ. Само да не видим същата игра. Поне я правете по-грамотно.

Днес всичко лъсна. Нито един въпрос към нашия кандидат.

Истината днес, уважаеми граждани: не ги е грижа вашето здраве и вашето бъдеще!”, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя призова депутатите да изразят критиките си към проф. Стайкова, ако имат такива. Никой, обаче, не се възползва от възможността. Тогава Нинова ги призова: “Тогава, гласувайте кандидатурата!”.

„Наблюдаваме импотентността на коалицията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Те притиснаха всички нас, вкарвайки тази процедура в зала. Натиснаха да избираме регулаторите, но понеже са прекрасни коалиционни партньори, не са разбрали кой да предложат.

Те не знаят какво ще направят, излагат се пред всички, за което им благодаря. Гражданите трябва да знаят, че тази коалиция не може да управлява”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Миналата седмица разпродадохте и продадохте държавата, а тази седмица продавате и здравето на българските граждани. Не ви ли е неудобно как седите в банките си депутати и се чувствате комфортно.

Един от най-големите проблеми в държавата, всички знаете, че е здравеопазването. Знаете, че става въпрос за около 9 млрд. и една голяма част от злоупотребите са именно тук.

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Борислав Гуцанов по време на гласуването за шеф на НЗОК.

„Защо не искате да решите този въпрос?“, запита той.

„Искате да се доразберете как да продължавате да източвате българите и да унищожите тяхното здраве. Спрете се и си тръгнете от това управление, защото то е опасно за страната ни“, завърши Гуцанов.

„По-голямата част от тезисите ми съвпадат с мисленето на доц. Пандов, на министъра на здравеопазването, на заместник-министъра: доц. Околийски, за приоритет на профилактиката, като вложените средства в нея дават многократно по-големи резултати с много по-малко средства за статуса на българските граждани, осигурените лица.

Ние сме с тежка демографска картина, застаряваща нация, с хронични незаразни болести, от които хората умират най-много.

Това е не само медицински и етичен проблем, а и е свързан с много разходи.

Трябва да се даде приоритетна извънболничната обща и специализирана медицинска помощ. Тя е много по-евтина.

Като профилактична мярка за откриване на много ранен стадий на тези тежки болести, както и на онкологичните, тук имаме консенсус.

За прозрачността, анализа, отчетността и финализирането на информационната система, която ще даде възможност да бъдат ограничени много от средствата и злоупотребите в НЗОК, респективно в регионалните каси.

Трябва да се намалят средствата, които се дават за лекарства.

Здравето е безценно, надпартийно е и няма цвят с дългогодишния си опит в управление на здравеопазването на национално и регионално ниво, както и опита ми в управлението на различни болници, се считам за експерт в тази област“, заяви от трибуната кандидатът на БСП проф. Жени Стайкова.

„Какъв е този цирк, който разигравате, уважаеми господа от коалицията на омертата? Не ви ли е неудобно от това, което вършите?“, запита Борислав Гуцанов от БСП след гласуването, като обвини ПП-ДБ, че продават здравето на българските граждани.

“Подкрепих номинацията на БСП. Готвих се с това, което разполагахме като номинации. Бях изненадан, когато ГЕРБ оттеглиха кандидата си за директор на НЗОК.

Говорим за 7 милиарда бюджет, който е станал нарицателно име за източване по времето на ГЕРБ.

Явно не са се разбрали ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ кой ще е председателят на НЗОК.

Днес сме тук да слушаме единствено изказванията на БСП, които наистина са представили достоен кандидат.

Не разбирам защо ПП-ДБ не го подкрепят.

Иванка Динева е протеже на бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов, който не излезе на трибуната, за да обясни защо кандидатурата ѝ е оттеглена.

Това е човек, който два пъти е уволняван дисциплинарно от Здравната каса”, заяви независимият депутат Радостин Василев от парламентарната трибуна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts