| | | |

ВСС замрази процедурата по разследване на Борислав Сарафов

Със 7 гласа “за” прокурорската колегия на ВСС отложи назначаването на съдия Даниела Талева от Софийския градски съд (СГС) за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) по разследването на сигнал срещу настоящия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Талева бе първият съдия, който бе определен на случаен принцип чрез жребий по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници и би трябва да проверява сигнал срещу Сарафов, подаден срещу него преди временно да оглави прокуратурата и в качеството му на заместник на Иван Гешев.

Огнян Дамянов докладва, че в прокурорската колегия е получено уведомление от ВКС за назначаване на длъжност прокурор на Даниела Георгиева Талева да изпълнява функциите на прокурор по разследване срещу главния прокурор.

“Очевидно тези материали са свързани с нововъведения механизъм за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или някой от неговите заместници.

Междувременно с определение на Конституционния съд е допуснато за разглеждане по същество искане на главния прокурор за установяване на противоконституционност на множество норми в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, включително и тези за механизма за разследване”, обясни Дамянов.

Той посочи, че Комисията по атестирането и конкурсите към ВСС е разгледала въпроса и предлага прокурорската колегия да подложи на гласуване решение, с което да спре процедурата за назначаване на Даниела Талева за прокурор по разследването срещу Сарафов до произнасянето на Конституционния съд.

Огнян Дамянов коментира, че още през месец януари по време на едно от изслушванията в Народното събрание той ясно е заявил, че редица норми по т.нар. механизъм за разследване на главния прокурор, между които и тази, смята за противоконституционни.

“Не знам дали ще има възможност пленумът да изрази становище по този въпрос, но първо, за мен е притеснително правната възможност зам.-председателят на ВКС и ръководител на наказателна колегия в един извън наказателен процес

да дава становища и мнение за това дали даден сигнал е обоснован, за да се предположи, че в него се съдържа достатъчно основание за разследване”, коментира Дамянов.

По думите му, този акт не подлежи на никакъв инстанционен контрол.

“На мен не ми е известен никакъв акт в каквото и да е производство да не подлежи на последващ инстанционен контрол.

Освен това, един съдия извършва преценка в една извънпроцесуална дейност и определя еднолично дали и кои да са органите, които да извършат проверка по сигналите.

На нас законът не ни дава възможност за преценка за качествата на кандидата, тъй като нормата е императивна и трябва да го назначим”, мотивира се още Огнян Дамянов.

“Продължавам да не съм си променил мнението, не защитавам никого.

Пред нас има две възможности

– да спрем процедурата до произнасянето на Конституционния съд, или

– да се произнесем по същество като назначим Даниела Талева като припомням, че спирането на процедурата се гласува с обикновено мнозинство, а произнасянето по същество – с квалифицирано”, каза още Дамянов.

Калина Чапкънова предложи отлагане на обсъждането, тъй като, по думите й, в момента прокурорската колегия е с четирима членове по-малко от предвиденото по закон – двама от членовете са в отпуск, една бройка е непопълнена, а и.ф. главният прокурор Сарафов не участва в заседанията.

“Нека дадем възможност на другите двама колеги да кажат своето становище, в днешноео заседание не е удачно да вземаме окончателно решение”, мотивира се Чапкънова.

Тя каза, че по принцип това е механизмът, по който трябва да бъдат проверявани сигнали срещу главния прокурор и той трябва да бъде използван, а не средствата за масова информация.

Йордан Стоев също взе думата и коментира, че е раздвоен, но ще подкрепи решението за отлагане на обсъждането, тъй като колегията е в непълен състав.

Съдия Даниела Талева от наказателната колегия на Софийския градски съд беше избрана на 7 юли на случаен принцип и според закона трябва да бъде назначена от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за прокурор във Върховната касационна прокуратура, който ще има функциите да разследва сигнал срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

Изборът бе направен публично в Единната информационна система в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts