| | | |

Димитър Главчев е номинацията на ГЕРБ – СДС за председател на Сметната палата

Димитър Главчев е номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на Сметната палата, съобщи пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. Тя уточни, че срокът за номинации изтича днес

Кандидатурата на Главчев днес ще бъде внесена в деловодството на Народното събрание.

Десислава Атанасова допълни, че номинацията е одобрена от управляващия партньор “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Засега не е известно дали коалицията ще има своя кандидатура за председател на институцията.

Срокът за внасяне на номинации в деловодството на Народното събрание изтича днес в 18.00 часа.

В петък той беше удължен за втори път, след като до вечерта на 7 юли единствената внесена кандидатура беше тази на Нина Стоименова, издигната от “Възраждане”.

С проекторешението за удължаване на срока депутатите определиха до избора на нов председател длъжността да изпълнява Горица Грънчарова-Кожарева, някогашен заместник на Цветков, а след отстраняването му временно изпълняваща длъжността му.

Димитър Главчев беше един от първите депутати на ГЕРБ от създаването на партията и влизането ѝ в Народното събрание.

През 2017 г. беше избран за председател на 44 НС, но няколко месеца по-късно беше отстранен със скандал заради това, че бе отнел думата на Корнелия Нинова от трибуната на парламента.

Тогава той се отказа и от депутатското си място, а по-късно не се е кандидатирал в партийните листи на ГЕРБ.

Мандатът на досегашния председател на Сметната палата Цветан Цветков изтече още през 2022 г., но парламентарната криза стана причина за забавяне на нормалния избор – както и на серия от други ключови институции, чакащи смяна от години.

Изненадващо, през януари 2023 г. Цветков беше уволнен без съгласието на ПП и ДБ и без да е започнала изискваната по закон процедура за избор на нов управител.

Вместо това Сметната палата беше оставена 6 месеца под ръководството на заместничката му Горица Грънчарова-Кожарева, която вчера отказа да допусне предшественика си в сградата на институцията.

ПП и ДБ спечелиха дело пред Конституционния съд, който потвърди, че Народното събрание е нарушило основния закон с отстраняването на Цветков – а ГЕРБ и ДПС по спешност задействаха избор на нов кандидат.

До днес беше ясно, че няма консенсус за избраник между ГЕРБ и ПП-ДБ, срокът за номинации беше удължаван два пъти,

а “бетонирането” на Кожарева за председател провокира президента Румен Радев да заведе втора жалба пред Конституционния съд заради нарушаване на по-ранното му решение (т.е. за това, че парламентът не е възстановил автоматично Цветан Цветков на поста му).

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts