| | | |

Извънредна вест от НС! След порой от критики, Асен Василев ликува

След седемчасови дискусии депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за тази година. “За” гласуваха 156, против – 71 и 1 “въздържал се”.

Бюджетът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Срещу него гласуваха от “Възраждане”, “БСП за Бългаиря” и Има такъв народ.

Преди да подкрепят бюджета, от ГЕРБ-СДС обявиха, че той не решава нито един проблем, нито предвижда някаква сериозна реформа, предаде БНТ.

Относно бюджета имаме претенции, но така или иначе чисто политически акт е да бъде подкрепен. Направих една среща с нашите депутати в този бюджет за полицията, за социалните работници, за пожарната.

Ще го вкараме като наше предложение, но се разбрахме за следващия бюджет вече, след 2-3 месеца, много по-задълбочено да се направи и в други сфери, в които виждаме проблеми в момента, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисон.

Бюджетът беше защитен в пленарна зала от финансовия министър Асен Василев.

“Toзи бюджет не е революционен, този бюджет продължава политики и добри практики, които бяха започнати последните няколко години.

Той отговаря на очакванията и на работодателските организации, и на синдикатите в голямата им част. Успяваме да стоим в трите процента дефицит вече трета година и да се разполагаме според кесията си като това не ощетява българските граждани”, изтъкна той.

ДПС подкрепиха бюджета, но се надяват да има преглед на т.нар. мерки между двете четения.

“Тоест ще харчим толкова, колкото имаме. Считаме целта за бюджетен дефицит от 3% от БВП през 2023 г. за амбициозна, но изпълнима според предприетите мерки, които са предвидени”, посочи Елван Гюркаш, депутат от ПГ на ДПС.

Бюджетът беше разкритикуван от ИТН, Възраждане и БСП за България.

Димо Дренчев, депутат от ПГ на “Възраждане”: Заложената инфлация от 8,7% според мен е малко така надценена и е по-вероятноо тя да бъде малко по-ниска.

Това нещо ще подложи приходите под натиск и е твърде възможно заложените приходи да не могат да бъдат събрани.

Корнелия Нинова, председател на БСП за България:Защо в този бюджет и с мерките, които предлагате отстъпвате от онова, което постигнахме заедно, намалявате капиталовите разходи по обективни причини, няма да дойдат пари по ПВУ втория транш, гласувахте че ако капиталовите разходи в общините не се изпълнят те ще ги използват за нещо друго.

С мерките, които предлагате за изсветляване блокирате работата на малките и средни фирми.

Тошко Йорданов – председател на ПГ на ИТН: Предложената бюджетна рамка ясно показва, че оставена в ръцете на Асен Василев държавата ще продължи да влошава финансовото си състояние.

Новият бюджет е съставен при 1,8% ръст на БВП и средногодишна инфлация от 8,7%.

Заложения дефицит е 3% като финансовото министерство очаква да бъдат събрани с 4,7 млрд. лева повече приходи и направени с 3,6 млрд. лева по-малко разходи.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts