| | | |

Сабрутев скочи на служебния кабинет: Управляваха лошо, натрупаха дефицит вместо излишък! Пари за заплати…

Пари за заплати може да има, когато има реални приходи в държавата

“Първите 5 месеца управление на служебния кабинет доведоха до това да има дефицит от 1,2 млрд. лева. Само за месец работа на кабинета Денков този дефицит вече е заличен и има излишък от 200 млн. лева”.

Така депутатът от “Продължаваме промяната” Венко Сабрутев коментира пред Нова тв защо в проекта за държавния бюджет не е предвидено увеличение на заплатите на полицаи например.

Той припомни, че се увеличават заплатите на учителите, държавната и общинската администрации.

“Предвидено било и 12% увеличение на пенсиите. Когато спрат течовете, държавата ще се напълни”, посочи Сабрутев.

Обясни, че служебният кабинет е трябвало да внесе проект за бюджет още пред октомври миналата година. Вместо това не събирали данъците и така се стигнало до настоящия проект за бюджет.

„Този бюджет, който разглеждаме в Народното събрание е изготвен за 2-3 седмици. Видяхме 6 месеца забавяне от страна на служебния кабинет да внесе бюджет. Това, което правим е в този бюджет да заложим подоходни политики там, където е наистина най-належащо”, каза Сабрутев.

„Това, което правим е в този бюджет да заложим подоходни политики там, където е наистина най-належащо.

Увеличаваме заплатите на учителите в училищата и в детските градини, защото там има драстично изоставане в доходите.

Увеличаваме пенсиите с още 12%.

Увеличаваме парите в държавната администрация, в общинска администрация.

Рекорден бюджет за образование. Капиталови разходи – отново рекорден бюджет”, каза депутатът.

Управляващите чували призивът на синдикатите, но това били възможностите на бюджета. Среща с тях ще има в петък.

„Ще направим всичко възможно да потърсим буфери в бюджета. Но истината е, че когато държавата управлявана зле през половината година и е натрупан дефицит вместо излишък, е ужасно трудно да намерим средства”, каза Сабрутев.

Относно идеите заплатите да се изплащат само по банков път и да не се плаща сметката, ако не е издадена касова бележка, Сабрутев каза, че мерките ще проследяват касовите наличности и ще следят големите фирми с много персонал.

„Пенсиите били ниски? Хората се осигуряват на минимални заплати и ние искаме да осветлим реалните приходи.Това е мярка за хората“, заяви той.

Относно предложението клиент на заведение, който не е получил касова бележка, да може да си тръгне, без да плати, Сабрутев каза, че с подобна мярка Гърция е увеличила драстично приходите в хазната.

Така самите хора стават контрольори, защото и ние като клиенти плащаме ДДС. Ако не ни се издаде касова бележка, нашите пари няма да бъдат внесени в хазната. Това е мярка, която работи“, каза той.

Сабрутев напомни, че тези данъци един ден ще се върнат към държавата – като по-добро здравеопазване, по-добро образование, по-високи пенсии.

Сабрутев обясни, че финансовият министър е инициирал среща с банковия сектор, за да се потърси възможност за намаляване на таксите.

„Банковият сектор регистрира рекордни печалби, които идват основно от нашите такси. Видяхме огромен ръст в тези такси. Държавата трябва да си влезне в ролята и трябва да направи необходимото тези такси да бъдат справедливи за хората”, каза Сабрутев.

Той коментира и идеята работодателите да се връчват фишове, наказателни постановления, санкции.

„Виждаме, че много голяма част от глобите, които се налагат, всъщност не стигат до плащане. За това трябва да се търсят допълнителни методи за събиране на тези глоби.

От друга страна, държавата трябва да се фокусира в едно ключово нещо и това е електронното управление.

Но виждаме огромна съпротива там. Виждаме едно огромно забавяне, с години. За това трябва да има необходимите мерки до стигане на целта. Това е добра практика от Европа”, каза Сабрутев.

Кандидатурата на Главчев за шеф на Сметната палата ще бъде обсъдена в парламентарната група и ще бъде решено дали да бъде подкрепен.

„Той е ярка политическа личност. Искахме да се уверим, че няма да се поддава на натиск. Ще помислим. За себе си чух позитивни сигнали. Ако държи на нещата, които изказа вчера, бих подкрепил неговата кандидатура”, каза Сабрутев.

При изслушването на Димитър Радев за нов мандат като управител на БНБ е коментирано въвеждането на еврото.

„Коментирахме буквално всички стъпки в най-голям детайл, включително преминаването през междинния етап с двете цени.

Знаете в магазините да има цена в лева и в евро, така че да убием опорките на „Възраждане”, че едва ли не е хлябът, ако сега е 2 лева, ще стане 2 евро, а пък заплатата ни, ако е 1000 лева, ще стане 500 евро”, каза Сабрутев.

Коментирани са срокове за това, но първо трябва да мине и през НС.

„Коментирахме дори малките детайли от типа на как биха изглеждали българските евробанкноти и евромонети. Търсим начин как еврото да стане новият лев.

Дали може да запазим дизайна на нашите монети, да запазим св. Иван Рилски, както държи в ръката си християнски кръст.

Дали имаме възможността да запазим такива религиозни символи”, обясни Сабрутев за разговора с Димитър Радев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts