| | | |

България може да изпрати на Киев 100 бронирани машини от Възродителния процес

“Имаме инициатива да бъдат предоставени бронирани машини на Украйна от складовете на МВР, без да засягаме резервите на армията. Това го предлагаме като проект на решение на парламента.

снимка Архив

Приблизителната бройка ще бъде около 100, предимно БТР-и”,

Това разкри депутатът от “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев.

По думите му инициативата е подкрепена от премиера Николай Денков, министрите на МВР и отбраната, парламентарните групи на ГЕРБ и ДСП, председателя на комисията на отбраната Гаджев и Бойко Борисов.

“Става въпрос за бронирани машини, които са били във вътрешни войски по времето на Възродителния процес в България, но никога не са били използвани”, каза Мирчев в сутрешния блок на bTV и допълни:

“Те са с отпаднала необходимост, част от тях са технически неизправни”.

“Украинците са доказали, че могат да правят всичко, с това, което получат”, каза още той.

По думите му с тази идея по никакъв начин няма да бъде нарушена боеспособността на армията ни.

„Нашата цел ще бъде, след като изпратим тези около 100 бронирани машини, да получим американска помощ, за да засилим нашите отбранителни способности. Надяваме се това предложение още да важи, то е било валидно към декември 2022. Предстоят разговори.

Служебното правителство на Радев тогава е пропуснало шанса да направи подобна сделка, става въпрос за 200 милиона долара, с които президентът Радев, който иначе е много загрижен за армията, можеше много сериозно да засили отбранителните ни способности“, допълни Ивайло Мирчев.

Ивайло Мирчев коментира, че за последните 16 месеца Украйна е инвестирала в българската икономика 5 млрд. лв. До края на годината средствата в българската хазна от Украйна могат да станат и 7 млрд. лв.

Очертава се втори пакет, който Министерство на отбраната подготвя и там тепърва предстои военният министър Тодор Тагарев да даде подробности, очаква Мирчев.

Досега България не е изпращала бронирани машини на Украйна.

Парламентарната група на ПП/ДБ все още няма решение дали да подкрепи кандидатът за БНБ на ГЕРБ/СДС Димитър Радев. На една страна сме с Димитър Радев относно Еврозоната, каза Мирчев.

Тепърва предстоят дискусии във формацията и за председател на Сметната палата, като от ПП/ДБ ще предложат кандидат за Сметната палата.

За всички регулатори има достатъчно кандидати, но трябва да има механизъм, по който да бъдат излъчвани и изслушвани, обясни депутатът.

Трябва да има баланс в разпределението на комисиите в Народното събрание, настоя Ивайло Мирчев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts