| | | | |

Остро: Украинското посолство отговори на обвиненията на Радев

Украинското посолство у нас излезе с официална позиция само ден, след като президентър Румен Радев заяви, че “Украйна настоява да води тази война”.

“Посолството на Украйна в Република България категорично заявява, че Украйна полага всички възможни усилия за възстановяването на мира.

Украинският народ, започвайки от 2014 година, героично се отбранява и отстоява своята териториална цялост и държавен суверенитет”, заявиха от посолството.

“Русия като държава терорист продължава своята въоръжена агресия срещу Украйна, засилвайки заплахите и ядрения шантаж срещу демократична международна общност.

Прехвърлянето на вината върху Украйна, която бе вероломно нападната от северната си съседка, за водената война е една от най-разпространените опорни тези на руската пропаганда и хибридната война в Европа”, гласи още позицията.

“Само кремълският режим и неговите последователи избягват да наричат войната на русия срещу Украйна с думата “война”, маскирайки руската агресия и геноцида срещу украинския народ под формулировките “конфликт” и “специална операция”, заявяват от посолството.

От там също така подчертават, че предоставянето на средства за отбрана на Украйна не води към увеличаването на количеството на жертви и разрушения.

“Това означава повече спасени животи както на обикновените граждани, техните семейства и деца, така и на домовете и жилищата им.

Предоставянето на гаранции за безопасност на Украйна – това са гаранции и за безопасността на Европа, включително и на България”, допълват още от дипломатическото представителство.

От украинското посолство призоваха “определени политически сили да се въздържат да използват обвинения срещу Украйна, която страда от руската военна агресия, за постигането на ситуативни политически цели”.

“Това се отнася и за спекулациите с украинските граждани от български произход, многобройната българска диаспора в Украйна.

Те, както и представителите на други национални малцинства, са патриоти на своята държава и защитават домовете си и роднините си от зверствата на руските окупатори”, заявиха от посолството.

“Украйна е благодарна на Република България за предоставяне на помощи и непрекъснатата подкрепа в политическа, военно-техническа, финансова и хуманитарна сфери.

Посолството на Украйна искрено благодари на милионите българи, които са проявили съпричастност и протегнали ръка за помощ в този изключително труден за украинския народ момент”, гласи още позицията.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts