| | | |

Бойко Борисов: Това са глупости! Лично президентът на САЩ ме окуражи….

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви, че се гордее с това, че е запазил България на газовата карта с проекта “Балкански поток”.

Единственото печелившо предприятие в България е “Балкански поток”, коментира той пред журналисти в кулоарите на Партийния дом.

Борисов определи като глупости твърденията, че е скрил пътната карта за “Балкански поток”.

“За да тече газ за Турция, Гърция, за Украйна, за Сърбия, за Унгария, за Северна Македония, се дължи само благодарение на нас. В Белия дом президентът на САЩ ми каза – окуражавам те да направиш Балкански поток”, категоричен бе Бойко Борисов.

Преди няколко дни загубената “Пътна карта” за строежа на “Турски поток” през България се появи от хакнат имейл от украински хакери, предоставен на група Bg Elves

Течът на данни е от хакнатия от украинци имейл на Евгений Зобнин, сътрудник на руския депутат Александър Бабаков. Пощата на Бабаков също бе хакната и част от изтеклите документи от нея бяха публикувани през септември миналата година.

Тогава Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че проверява публични данни за “нерегламентирано договаряне” за изпълнителите на строежа на газопровода “Турски поток”. Няма данни за резулатите от проверката.

Апелативната прокуратура отменя отказа да се образува производство

Няма потвърждение, че документът е автентичен, но данните от него съвпадат с известни вече факти. А те са, че още през 2017 г., много преди официалните процедури по строежа, всичко е контролирано от Русия.

Припомняме, т.нар. “Балкански поток” представлява продължението на “Турски поток” през България и транзитира руски газ към Сърбия и Унгария от 2021 г. С него Русия заобиколи Украйна, откъдето минаваше газът за Южна и Източна Европа.

Тръбата за пренос на руски газ през Черно море – Турция и през България към Централна Европа бе критикувана заради извънредните усилия, скоростта на строеж, както и условията за страната ни.

След края на мандата на последното правителство на ГЕРБ нито един министър, служебен или редовен, не е открил документацията за “Балкански поток” – т.нар. пътна карта на проекта.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts