| | | | |

Проф. Вили Лилков се закани: Стана ли кмет често ще съм при Асен Василев и ще го питам…

Имах други планове за лятото, но приемам с отговорност тази кандидатура. Допреди 10 дни нямах намерение да се кандидатирам.

“Допреди 10 дни нямах намерение да се кандидатирам, но след обявяването на кандидатурата на ПП-ДБ, възмущението на десните сини избиратели беше голямо и натискът към мен, в добрия смисъл, беше толкова голям, че се почувствах задължен да се явя като алтернатива”.

Това заяви в “Денят започва” кандидатът за кмет на София Вили Лилков.

Лилков очаква подкрепа от избирателите на СДС и ДСБ.

Заяви, че в Столичната община трябва да влязат хора с опит, тъй като тя не е място, на което някой да експериментира и да проверява знанията и опита си.

“Тя е нещо много по-различно от бизнеса и политиката в парламента и празноговоренето. Столична община е един механизъм, който трябва да е много добре познат трябва да се знаят системите на града и решенията”.

Кметът на София трябва да я вкара в 21 век, коментира още Лилков.

“За проблемите на София трябва да се говори професионално, а не само за ширината на фугите и разместените плочки”.

В София повече от 20 години има разработен проект за така наречените линейни паркове – такива, които навлизат в столицата от Витоша. Става въпрос за 8 тематични парка, през които може да влезе зеленината на Витоша и града да има коренно различна визия.

Проблемите са много. В случая говорим за около 30% от тези територии, които са частна собственост, тоест трябват пари, но могат да се намерят техники, с които всеки да спечели”, заяви още проф. Лилков в сутрешния блок на БНТ.

“Когато се търсят решения, трябва да се гледа глобално. Искам тази кампания да протече в такъв дух. Да се говори за София професионално. Кметът трябва да се занимава с визията на града и да го вкара в 21 век. Затова и се явявам на тези избори.

Аз обичам София. Не искам да се говори на махленско ниво. Нека да погледнем плановете на София, това, което не се е свършило”, каза Лилков.

На въпрос дали по време на кампанията ще се говори за решения или за родови връзки, Вили Лилков заяви, че не иска да се стига до “хващане за реверите”.

“Аз като политик слушам това, което говорят хората и съм длъжен да застана пред тях. Слабостта на Васил Терзиев е, че не е опитен, не познава града. Едно е управлението на голям бизнес, друго е на малка фирма, трето и четвърто – на Столична община”, смята той.

Коментира, че ако стане кмет, ще трябва да се среща често с финансовия министър. По думите му, за да се решат големите градоустройствени въпроси в столицата, трябва да се отчуждят около 80 000 имота.

“Потенциалите на София на север трябва да се развият и натискът на строителството да отпадне от южната част.

Ще попитам Асен Василев – ще даде ли на София пари, за да се довърши околовръстният път? Ще даде ли Асен Василев пари, за да се направи пробивът на бул. Христо Ботев, за да се свържат северната и южната част на столицата?”

Столицата има нужда и около 35-40 хиляди социални жилища, но не може да реши този въпрос без помощта на държавата, посочи още кандидат-кметът.

“В Столична община години напред се залагат и се реализират проекти, които са само в хоризонта на управление.

В София има много неща, които могат да бъдат отчетени, но СО, трябва да залага проекти, които от днес ще се реализират след 5, 10, 15 години”.

Имам една задача в момента – да отговоря на очакванията на тези сини избиратели с компетентност. Както казах, познавам всяка точка на София. За който и квартал да ме попитате, мога да разкажа къде какви проблеми има. Искам София да влезе в 21-ви век!

В момента тя е национален културен, спортен и образователен център, а трябва да стане европейски спортен, културен и образователен център. Къде са 26-те спортни зали, които аз, като общински съветник проектирах? Къде е тази инфраструктура за обикновения човек?

ГЕРБ трябва в тази кампания да защитят това, което са направили и това, което не са успели, разбира се. Кметът не може да бъде отговорен за всичко, но трябва да бъде компетентен.

Смятам, че София се управлява некомпетентно. Говоря за обективна некомпетентност. Има модел на управление, който трябва да бъде променен. Не става дума за това да наемеш работници с две леви ръце да редят жълтите павета. Говорим за нещо много по-мащабно.

София трябва да бъде и прерайонирана. Да има кмет, който да гледа визията на града!”, категоричен е проф. Лилков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts