| | | | | |

Журналист разкри истината: Виновен ли е Вили Лилков за провала на….

Как се опитват да изкарат Вили Лилков виновен за провала на Светослав Гаврийски на извънредните кметски избори в София през 2005 г.

Първо малко контекст.

На парламентарните избори разцепеното СДС (на партиите СДС, ДСБ и “Свободни демократи” на Стефан Софиянски) влизат в парламента, но всяка от тях със сравнително скромен брой депутати. И остават в опозиция.

Оформя се управляващата “Тройна коалиция – БСП, НДСВ и ДПС” под егидата на агент Гоце – Георги Първанов.

Стефан Софиянски решава да стане депутат (“Не мога повече да управлявам столицата, ако не усещам подкрепата на мнозинството хора и на партиите от десницата” – това е негов цитат при отказа от кметското място…).

“Проектът Борисов” е вече в ход и Б. Борисов се кандидатира за кмет на София. Всички проучвания го сочат за фаворит, но са категорични, че ще има балотаж.

И тук настава малка синя драма. Сегашни пропагандаторчета ни я представят така:

ДСБ издигат за кандидат уважавания финансист Св. Гаврийски. СДС обаче издигат срещу него зам.-кмета на Софиянски Герджиков.

В резултат и двамата не стигат до балотаж, на балотаж отива Борисов (над 38%) и Татяна Дончева (към 24%). На балотажа, както се очаква, печели много убедително Борисов. Трябва да управлява без “свои” общински съветници, но това е друга тема – като как си създаде мнозинство.

И сега внимавайте!

Според пропагандаторите на ДС-отрочето Терзиев виновен за този провал бил… Вили Лилков!

Понеже сред предлагащите неговата кандидатура днес имало лица, които тогава – в качеството им на част от ръководството на СДС – били издигнали кандидатурата на Герджиков.

Иначе Гаврийски щял да стигне до балотаж и да победи Борисов на него.

Да, ама не.

Сега ще ви разкажа история, която съм чувал от първо лице единствено число от различни хора от тогавашните ръководства на СДС, ДСБ и СвД. При което – забележете! – всички разказваха едно и също с несъществени отклонения.

Придружено накрая с коментар: “Абе сбъркахме тогава, обаче и те не трябваше…” И т.н. в този стил.

“Кандидат на ДСБ през 2005 г. е Светослав Гаврийски…” Дръжки! Има договорка ДСБ и СДС заедно да издигнат Гаврийски като общ кандидат – и впрочем той именно при това условие си дава съгласието. Човекът е умен, знае, че иначе няма шанс за балотаж.

Само че ДСБ избързва да го обяви като само тяхна кандидатура.

Дали от желание да подчертае, че ДСБ са по-силни от СДС в София (което си е факт, ДСБ имат повече подкрепа в София, СДС имат по-силни позиции от ДСБ извън столицата), дали с мисълта “те ще го подкрепят също, къде ще ходят?”, но така правят.

И в софийското ръководство на СДС се вбесяват (в стил “тези не стига, че ни разбиха организациите, а сега въртят и този номер при договорена обща кандидатура”) и след люти спорове вътре в СДС издигат свой кандидат – а именно Герджиков.

Резултата го описах по-горе.

Заради емоции, апаратни игрички и глупост Гаврийски не стига до балотаж, остава доста зад Татяна Дончева от БСП.

И тук да разбием опорките на митовете!

Първо: Вили Лилков тогава е активист на ДСБ. Няма нищо общо с издигането на кандидатурата на Герджиков, тъкмо обратното – работи активно за Гаврийски.

Второ: Сред подкрепящите днес кандидатурата на Лилков са именно хора от тогавашното ръководство на СДС, които призовават да се подкрепи Гаврийски и са на позиция “да не им се връзваме на игричките, а да си подкрепим общия кандидат, хората след две седмици ще забравят кой първи го е издигнал и ще го приемат като общ”.

Но и хора от ДСБ, които тогава казваха “нека си спазим уговорката Гаврийски да е общ кандидат – нека го обявим заедно”.

За жалост разумните гласове и от двете страни са заглушени от емоции и апаратни трикчета.

Трето: Гаврийски – дори да беше стигнал до балотаж – щеше да изгуби изборите. По простата причина, че голяма част от избирателите на червената Дончева нямаше да гласуват, а които все пак гласуват, щяха да се разделят 2:1 в полза на Борисов.

Нямаше да подкрепят “син кмет”. А Борисов щеше да води на Гаврийски с 15 % от първия тур още…

Четвърто: Ако това ви е стратегията да оправдаете защо издигате и налагате кандидатурата на ДС- отрочето, сменете си пиарите. Много са тъпи!

от фейсбук профила на Стоян Иванов, журналист

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts