| | | |

Кирил Петков изненада с разкрития за некоалицията, обиди жестоко човек на Слави

Мисля, че тази инициатива си заслужава, защото това е ключов актив на държавата и стратегически обект. Това беше добра стъпка, която беше закъсняла. Защо има такава концесия, защо е дадена, защо не е прекратена.

Радвам се, че имахме мнозинството да бъде прекратена точно по този начин.

Това заяви в ефира на bTV съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков. Думите му са по повод на решението на НС за „Росенец“.

“Никога не сме се разбирали как и кога точно ще се обяви решението за Росенец. Кой е първи, кой е втори…

Не става въпрос за тръбите в пристанището, а тези извън. Ние това, което искахме да направим, и го направихме, е с най-голямо старание това прекратяване да не се отрази на българските граждани“, каза той.

„В това мнозинство има конфликт непрекъснато, има конкуренция непрекъснато. Ние не си съжителстваме мирно и спокойно, има напрежение. Но всичко ще си заслужава, ако резултатите са добри.

Ние имаме цели и те се виждат. Във външната политика, във вътрешната политика, бюджетът да е 3 процента, Еврозона и Шенген. Заради тези общи цели трябва да измислим начин това правителство да ги постигне и парламентът да приеме тези закони. Това е реалността.

Днес беше добър ден за това. Днес имаме законопроект и сигурно ще е до полунощ“, каза още той.

„Ние непрекъснато се ядосваме. Не е лесно. Ние не сме спокойни в това, което правим. Това няма значение обаче. Никой не ни е вкарал в този парламент, за да сме спокойни. Това, което има единствено значение, е ако има краен резултат“, заяви бившият премиер.

Тогава Петков реши да направи комплимент на Цветанка Ризова и медията й:

„Това, което се използва, беше европейският регламент, който дава право за такова прекратяване. Мисля, че и вие направихте добър репортаж от bTV и отговориха на въпроса, че не съществуват риск от щети за държавата, защото сме спазили регламента“, подчерта съпредседателят на ПП.

Той бе запитан дали се срамува да признае, че има коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС:

„Не. Това, което се случва в момента е много ясно. Нямаше да ги има тези конфликти и напрежение, ако бяхме заедно. Просто имаме общи цели – външна, вътрешна политика, бюджет, Шенген. Заради тези общи цели, трябва да помислим как да ги постигнем“, добави той.

За документа, който ще бъде подписан – каква е разликата между него и коалиционно споразумение?

Едно коалиционно споразумение какво е – сядат двете партии, минават през всичките аспекти на управлението, казва се това ще направим, примерно този регулатор ще бъде от тази партия, онзи от онази. Ние такова нещо не правим.

Петков обясни, че при коалиционно споразумение, двете партии сядат, минават през аспектите на управлението, казват си този регулатор е за тази партия, другият за онази.

„Ние пък ще направим механизъм за взимане на решения – какви кандидати може да бъдат предложени за дадена позиция.

Така ще има конкуренция. Така ще имаме контролиращи функции в двете посоки. Това е надеждата, с която ще подпишем този документ“, заяви Петков.

„За НЗОК минахме през различни опции и кандидати например, не като с БНБ. Ние нямаме съглашателство и раздаване на позиции, а конкурентен принцип“, подчерта той.

„За управител на БНБ имаше различни кандидати. Минахме през плюсовете и минусите на всеки един. На Радев плюсът беше, че той е добре възприет от ЕЦБ.

Приоритет ни е еврозоната, тъй че е добре да не сменяме рязко управителят“, аргументира той изборът на Димитър Радев за шеф на БНБ.

„Зад Гюров мога да застана на 100%. Той има ясна цел на еврозоната. Той става отговорник точно на еврозоната. Ако крайният резултат е добър, дори да има противоборство и напрежение, то значи всичко си заслужава“, каза Петков.

“Хората от ИТН не знам защо и как са в парламента. Гледам да не им обръщам внимание.

Гроздан Караджов не го слушам. Този човек няма какъвто и да е авторитет. Знам колко зле управляваше, когато беше министър. Знам защо нашето правителство падна, до някаква степен заради него”, каза той.

В отговор на въпрос ще бъде ли успешна съдебната реформа, съпредседателят на ПП заяви:

“Разчитаме най-накрая, след 30 г., да направим промяна в Конституцията, която да покаже, че реформираме механизма, по който през тези 30 г. се избираше Висшият съдебен съвет, а новият ВСС да бъде на база на новите правила, а не на старите правила, които ще доведат до същия резултат.

Има риск, но съм сигурен, че си заслужава, ако искаме промяната да се случи. Единственото нещо, което ни мотивира, е чувството за дълг към това, което сме обещали”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимки Кадър

Similar Posts