| | | |

Тагарев: Русия нарушава навигацията в Черно море, притеснително е

Решение на Русия притесни министъра на отбраната Тодор Тагарев

Определянето на предупредителна зона за Черно море обикновено се прави за няколко дни – докато трае военното учение. По-притеснителното е, че 10-дневния срок на нотификацията на Русия изтече вчера и бе удължена с още 10 дни.

Това заяви военният министър Тодор Тагарев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Русия е удължила военното учение, при което засяга български териториални води. Това стана ясно от интервю на военния министър Тодор Тагарев.

“Тези ограничения не би трябвало да се прилагат от Русия, за да блокира износа на зърно от Украинските пристанища. Това е неприемливо. Съвсем други режими, по различен начин се навигира транспорта”, добави министърът.

В отговор на въпрос за евентуално искане от украинските власти за съдействие на износ на зърно, той каза, че ако има такова запитване, то ще бъде обсъдено с нашите съюзници, които са на прилежащата територия на Черно море и евентуално и с партньорите ни от НАТО.

„Те още от 2014 г. претендират за морски пространства около Кримския полуостров, за влизането в Азовско море и всякакви подобни случаи, които противоречат на международното право”, каза Тагарев.

Според него Русия нарушава навигацията като не пропуска украински кораби.

“Черно море е твърде малко, за да има всяка страна 200 мили икономическа зона, но има ясен регламент.

Всяка страна има право да действа в своята икономическа зона, никой друг няма право да действа в тази акватория”, заяви Тагарев без да споменава случай от преди десетилетие, когато имаше нарушение в наши териториални води.

Припомняме, преди години турски бракониери бяха навлезли в български акваториални води, не спряха на заповедите на българските гранични власти и впоследствие образуваха дело срещу български граничари, изпълнявали своя дълг по международното право.

“НАТО определи в стратегическата концепция защитата на Черно море като свой стратегически приоритет и това беше тема на срещата във Вилнюс.

Черно море е изключително важно за икономиката, транспорта, екологията”, поясни министърът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts