| | | |

Напрежението в НЕкоалицията остава високо, дни преди рестарта на парламента

Напрежението между управляващите продължава да бъде високо, стигна се до размяна на реплики между лидерите Бойко Борисов и Кирил Петков

В петък парламентът се завръща, за да рестартира законотворческата си дейност.

Функционирането на сформирания кабинет ще бъде трудно. Както се видя, управляващите още изпитват свенливост да нарекат коалицията,че е коалиция

Междувременно обаче в държавата се случиха някои знакови събития – първо, Алексей Петров бе убит, а седмица по-късно Васил Божков, който прекара три години в Дубай, се завърна обратно в България.

През уикенда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе във врачанското село Лиляче, където първи направи коментар относно завръщането на Васил Божков в страната.

“Решил е човекът, върнал се е“, така бившият премиер коментира завръщането.

Борисов бе категоричен, че не се притеснява от този факт и допълни, че ако Божков е невинен, той трябва да си изчисти името, а ако ли не, има правосъдна система, която да предприеме съответните действия.

При кацането си в страната в петък на бизнесмена бе връчена призовка да даде показания по дело, което стартира именно заради негови обвинения, че е давал подкупи на Борисов в последния му мандат като премиер и на неговия финансов министър Владислав Горанов, който вече е санкциониран по “Магнитски“, под претекст, че това е било “такса спокойствие“.

Заради тези обвинения през 2022 година Борисов, Севделина Арнаудова и Власдислав Горанов бяха арестувани от полицията по времето на кабинета на Кирил Петков.

По-късно обаче съдът обяви арестите за незаконни.

От Лиляче Борисов нападна “Продължаваме промяната – Демократична България“, като ги обвини в извършването на чистки в Областните дирекции на МВР в страната, бордовете на тотото и на Държавната консолидационна компания.

На следващия ден Кирил Петков се обърна към Борисов и го помоли да не говори през медиите, а “ако иска да си говорят, да му вдигне телефона“.

Петков бе категоричен, че лидерът на ГЕРБ трябва да се обърне към министър-председателя относно всякакви назначения.

Той припомни, че има над 10 заместник-министри на ГЕРБ, които в момента са част от кабинета и са били съгласувани и с Мария Габриел, и с Николай Денков.

Съпредседателят на ПП-ДБ заяви, че няма никакво доверие в и.ф на главен прокурор Борислав Сарафов.

По казуса с Божков, Петков заяви, че прокуратурата и съдът трябва да си свършат работата, без да се влияят от политическите събития.

Бившият премиер осъди и убийството на Алексей Петров, заявявайки, че недопустимо да има показни разстрели в европейска страна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts