| | | | |

Социалният психолог проф. Иванов предлага решение: Уволнение на всички…

Причина за цялата национална катастрофа е съдебната система. Ако тя си беше на мястото, щеше да има страх от наказание при провинение. Промените, които в момента на пожар предлагат политиците, са смешни.

Така започна коментара си за събитията около трагедията с обезобразената Дебора социалният психолог проф. д-р Петър Иванов. Той е един от основателите и пръв ръководител на катедра “Психология” във ВТУ “Св. Кирил и Методий” и във Варненския свободен университет.

Ученият предлага и решение на проблема:

“Кардинална мярка – цялата ни съдебна система трябва да се обнови, всички съдии, прокурори и следователи да бъдат уволнени и на тяхно място с конкурси да се назначат нови специалисти”, заяви проф. Иванов пред “Марица”.

-Проф. Иванов, какъв индикатор е взривът на насилие у нас в последните дни? Сменя ли се чипът на българина, та става толкова безмилостен към другия?

-Психичното здраве на българите е в изключително лошо състояние, да не кажа драматично, дори трагично. Ние сме с най-голям брой психични разстройства и заболявания, с най-голям относителен брой самоубийства.

В статистиките на Евростат, на Блумбърг, на ООН сме страната с най-голям брой хора със зависимости – алкохолици, наркомани, хазартомани. Като най-бедната държава в ЕС сме и с най-голям относителен брой депресирани.

От тази обстановка на лошо обществено психично здраве логично следват постъпки като самоубийства, убийства, брутални насилия като това с момичето от Стара Загора.

-Гарантирана ли е у нас грижата за хората с психични страдания?

-Макар да звучи абсурдно, в Закона за здравето у нас липсва думата психотерапия. Ние сме единствената страна, която няма легитимно психотерапевтично лечение.

Има психиатрия, където работят медици, които нямат представа за причините за психичните страдания – просто не са учили задълбочено психология.

И, естествено, тези хора не лекуват причините, а само симптомите – ако си агресивен, дават ти хапчета.

Но въпреки това са единствените, на които Здравната каса плаща за лечение на такива проблеми. А частично и на тях се дължи това лошо състояние на общественото психично здраве.

Издал съм каталог на психотерапевтите и съм наясно, че в Стара Загора има много квалифицирани специалисти, които биха помогнали на насилника, на подобни на него, на жертвата.

Но те не могат да се занимават с това, защото трудът им не би могъл да бъде платен, тъй като това не е регламентирано в закона. Вероятно на практика ще го направи психиатър, който ще влезе в ролята на психотерапевт,

без да е такъв, за да вземе парите от НЗОК.

Този абсурд е една от причините общественото здраве у нас да е в такова лошо състояние.

-Регламентирани ли са наказанията в закона за престъпления, нанасящи сериозни психически травми на жертвата?

-На едно-единствено място в целия Наказателен кодекс има нещо, свързано с психиката, което се преследва и се наказва от закона. Казва се, че ако човекът загуби временно съзнание за продължително време, това е тежка телесна повреда.

Така е фиксирано в НК, въпреки че е пределно ясно, че психиката, съзнанието не е телесно нещо.

Та това е единственото място, където е посочено наказание за деяние спрямо някого, в резултат на което той е пострадал психически.

Всички други деяния, включително при средната телесна повреда, където могат дори да ти повредят детеродните органи, няма нищо, свързано с психиката.

Излиза, че дори да са те скопили, това не ти се отразява психически, преживяното не те кара да страдаш, не те вкарва в депресия – според нашите законотворци. И няма причини да бъде наказано.

Има и друг абсурд. В съдебномедицинската експертиза на нарязаното момиче фигурира не възстановителен хирург, каквито специалисти има, а естетичен хирург, който традиционно се занимава да пълни с хиалурон устните и да опъва бръчките на претенциозни дами.

Странно как естетичният хирург ще се произнесе компетентно дали момичето е изпитало мъки и страдания и дали заслужава наказание този, който я е рязал 21 пъти с макетно ножче, след което по разрезите са й били направени 400 шева.

Според съда момичето не е изпитало никакво психично страдание, все едно нищо не му се е случило.

Да не говорим, че леката телесна повреда е дефинирана в НК като временно претърпяване на болка. Ами болка можеш да почувстваш и при любовно ощипване.

Това според съда е претърпяло момичето, не се е депресирала от преживяното брутално нарязване, не е спряла да говори в резултат на стреса.

-Как един млад човек може да извърши такова зверство с момиче, какъвто е случаят с 18-годишната Дебора от Стара Загора?

-Този човек е болен, има психични проблеми и се нуждае от психични грижи. Той има тежки комплекси, показват го татуировките по тялото му.

Няма обаче как да получи нужните грижи, тъй като психотерапията у нас е извън закона. Имайте предвид, че в дискотеките, по училищата, в университетите е пълно с такива хора като него.

-Защо толкова хора у нас живеят с чувство за безнаказаност и си позволяват да вършат подобни жестокости?

-Толкова е просто и логично. Бившият премиер Кирил Петков не получи никакво наказание, след като наруши закона и влезе в българската политика, докато беше канадски гражданин с декларация с невярно съдържание.

Бивш депутат уби бебе с колата си и е на свобода. Олигарх в Дубай, дал кой знае колко рушвети, се обявява за борец с корупцията.

След тези случаи обикновеният българин стига до извода, че всичко у нас е позволено

Опасно е да ходиш нощем по улиците, защото всеки срещнат може да те нападне, ограби, изнасили, без след това да бъде наказан. Има начини – ще намери влиятелен роднина, ще ангажират някой депутат и прокурор и чадърът е гарантиран.

Както в случая – момичето е с 400 шева, но според съдията това е лека телесна повреда и извършителят е освободен.

-Вярвате ли, че насилникът, нарязал момичето, ще получи справедливо наказание? Може ли той да се поправи?

-Въпреки че се вдигна пара в обществото, не вярвам, че ще бъде подобаващо наказан за зверството.

Целият съюз на съдиите се обяви в защита на съдийката, която го пусна. Т.е. съдиите казват, че когато те нарежат 21 пъти, сложат ти 400 шева, това е лека телесна повреда, като любовно ощипване.

А и никой у нас няма интерес да въвежда мерки за поправяне на такива хора.

-Защо девойките у нас често се изкушават да имат връзки с лоши момчета?

-Защото им трябва чичко Паричко. В България да си млад човек е ужасяващо, затова два и половина милиона избягаха.

Ако си млад, те лъжат във фирмата, не ти дават осигуровки, изнудват те за безплатни интимни връзки. И още нещо важно – българският народ изпростя в голяма степен, включително покрай чалгата.

Генофондът ни е увреден, по-умните вече ги няма у нас. Навън са и децата им.

-Какво трябва да се направи, за да се овладее ситуацията?

-Причина за цялата тази национална катастрофа е съдебната система. Ако тя си беше на мястото, щеше да има страх от наказание при провинение.

Промените, които в момента на пожар предлагат политиците, са смешни. Въвеждат много обтекаемия термин „интимна връзка“, без да се конкретизира с кого е връзката.

А такава връзка можеш да имаш с куче например – има отклонения като зоофилия, или да имаш връзка с човек от твоя пол. Такава промяна ще обсъждат в Наказателния кодекс, което е просто хвърляне на прах в очите.

Впрочем политиците ни нямат интерес от кардинални законови промени, които да респектират насилниците.

Просто защото влизат в управлението не заради благуването на народа, не на ползу роду, а заради собствено обогатяване.

Предлагам кардинална мярка – цялата ни съдебна система трябва да се обнови,

всички съдии, прокурори и следователи да бъдат уволнени

и на тяхно място с конкурси да се назначат нови специалисти.

Не се тревожете откъде ще се намерят нови магистрати – цели 18 факултета у нас бълват прависти. Има много кадърни млади хора юристи с отлични дипломи. Те ще се справят много по-професионално от съдийката, която пусна насилника на свобода.

През 2004 г. в Грузия например уволниха за ден 75 000 служители във вътрешното министерство. Назначиха нови служители и вече в министерството няма корупция.

Но у нас няма куражлии политици, на които да им стиска да режат гнилото от дъно.

-Как си обяснявате масовите протести, които се вдигнаха спонтанно в защита на нарязаното момиче? Събуди ли се българинът?

-Имало е и други масови протести у нас – преди години изчезнало дете събра таксиджиите пред Народното събрание и властта беше на косъм да падне.

Но аз разчитам сегашните протести така: Пред себе си всеки осъзнава на подсъзнателно равнище, че е малодушен, страхлив, меркантилен. Не иска да се дават рушвети, но би дал, за да уреди свой проблем по втория начин. С излизането на протест

хората компенсират собствените си недостатъци и грехове – така в собствените си очи изглеждат честни, нравствени, морални – каквито не са.

Излизаш на протест и горчилката, че нищо не струваш, намалява, придобиваш значимост. По същия начин хората ходят на футболни мачове, където хиляди на стадиона се идентифицират с някой отбор, с някоя звезда като големия Роналдо. Така горчилката, че си никой, се губи, не те тормози поне временно.

Тези хора от протестите масово са комплексирани също като този човек – насилника. Ето и Кирил Петков излезе да протестира.

-Ще се реши ли проблемът с психотерапията?

-Трябва да го решим – както е по света. Трябва да има и перманентен мониторинг за психичното състояние на съдии и политици. 20 процента от населението у нас е с психични разстройства.

Същото число се отнася и за управляващите, които вземат решения за съдбата ни. Всяка вечер гледам по телевизията хора, които се нуждаят категорично от медицинска помощ. Това трябва да се уреди законово, както е в целия свят.

Политиците трябва да минават и през тестове за интелигентност, защото има доста глупави хора във властта у нас.

На това също трябва да се сложи бариера

С риск да ядосам мнозина, ще кажа, че демокрацията е фалшив принцип, не може общественото мнение на много хора да е правилно. Ако питаш милион цигани искат ли атомна централа – как те могат да дадат компетентно мнение?

Държавата трябва да се управлява от меритокрация, от хора, които знаят, разбират, могат да го правят.

Така със сигурност ще се поправи недоразумението да имаме 450 000 държавни служители, почти колкото в САЩ. Изчислявал съм, че сме 40 пъти над стандартите. При 18 милиона население Нидерландия има 10-15 000 чиновници.

-Кое е по-тревожно – скоростта, с която се топим, или това, че ставаме по-жестоки?

-Топейки се, ставаме все по-лоши – в психично състояние, в сферата на морала. Това е националната катастрофа.

За съжаление, България изчезва – 15 души изчезват на час у нас. Ние, етническите българи, намаляваме с 19 души, а ромите се увеличават с 4 на час.

Имам опасения, че опитите да се реагира спешно след този случай ще облекчат приемането на Истанбулската конвенция. А това означава да признаем 52 пола и всеки ще може да се жени за когото си иска.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts