| | | |

Политолог: Премиерът държи два образа – колко е близо до хората, който не му се отдава добре. Или е академикът с…

“Естествено е такива фрапантни случаи на насилие, във вариант, които трудно може да бъде понесен, да предизвика извънредното прекъсване на ваканцията на депутатите. Трябва да се получат крайно отвратителни случаи, за да реагира обществото.

Това заяви политологът Татяна Буруджиева в ефира на БНТ.

снимка Архив

“Проблемът е, че обществото реагира в крайна фаза. Не съм ставала свидетел на това да се прави забележка на децата – например да не скачат върху колите или да не чупят асансьори. Като общество трябва да се научим как да изграждаме своите ценности. Граници в нашето общество няма”, допълни тя.

“Когато се действа на пожар, има хора, които действат по-бързо от останалите. За мен проблемът е, че ако работата опираше до законови промени, досега щеше да бъде свършена”, каза още тя.

снимка Архив

От своя страна колегата ѝ Стойчо Стойчев коментира, че в момента парламентът отклонява въпроса по този важен проблем и важната работа трябва да я свърши обществото.

Обикновено създаваме нещо, което не искаме да виждаме”, категоричен бе той.

“Човек най-трудно поема отговорност за собствените си грехове. Няма никой от нас поне по няколко пъти на ден да не се сблъсква с насилие.

България е пълна с изоставени възрастни хора и децата им се мислят, че като им изпращат едни пари, и са изпълнили своят дълг.

Има нетърпимост между съседи, защото няма какво да му направиш. Понякога трябва да се лишиш от своите желания и да ги подчиниш на другия.

Ние трябва да установим, че трябва да живеем заедно с другия. Натрапва ни се, че другия опонент трябва да бъде унищожен”, продължи Буруджиева.

Доц. Стоев я подкрепи, като уточни, че говорим за цивилизационен избор – депутатите не могат да променят нещата със закони, законите урегулират съществуващи отношения, а българското общество първо трябва да погледне себе си и да се цивилизова – с повече близост до цивилизационни модели.

“Нямаме никакъв шанс да се справим, докато не си кажем кой е проблемът. В случая става въпрос за нас самите, като общество – не може обществото да не функционира добре и да чакаме политиците да функционират добре”, заяви Буруджиева.

“Това е да живееш в общество – да се лишиш от свои мераци и желания” в полза на другите, изясни Буруджиева.

Тя обаче уточни и, че най-ярките примери опонентите да бъдат унищожени, а не победени с аргументи, ни се натрапват от политиците ни.

“Партиите мислят за изборите. Трябва да се мисли кое ще им донесе позитиви и негативи, за да печелят гласове.

Ако сега има междусъседски неразбирателство, преди сме се биели с брадви. Да бяха оправили законодателството по царско или комунистическо време.

В момента сме влезли в тежко пропагандно време. Българинът е подозрителен, никога не се е отнасял изконно към държавата като нещо негово. С това мислене не разбираме, че прецакваме себе си.

Липсва достатъчно членоразделна информация защо политиците предприемат определени действия”, коментира още Стойчев.

Относно изявлението на премиера акад. Николай Денков, Буруджиева коментира:

“Премиерът държи два образа – колко е близо до хората, който не му се отдава добре според мен. Или е академикът с хиляди цитирания, учен.

Той няма нужда да е близо до хората, те го уважават като това което е. Няма нужда да се напъва в тази посока.

Хората не могат да изберат и започват да си задават въпроси – учен ли е или един от нас. Когато стане скандал започват втори мисли. Липсва членоразделна информация от политиците защо правят някои неща”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts