| | |

Русия обяви за терорист изтъкнат социолог и дисидент

Русия обяви днес за “терорист” изтъкнатия социолог и политически активист Борис Кагарлицкий, седмици след като той бе арестуван по силата на член от Наказателния кодекс, забраняващ публичните призиви чрез интернет за терористични действия.

Това предаде Ройтерс, като се позовава на сайта на руската служба за финансово разузнаване “Росфинмониторинг”.

След началото на войната през февруари 2022 г. Русия обяви за престъпление “дискредитирането” на нейните въоръжени сили и

предприе мерки срещу тези, които се противопоставят на така наречената от Москва руска специална военна операция в Украйна.

Известният като дисидент още от съветско време 64-годишен Кагарлицкий неведнъж се е изказвал против войната в списанието, което издава, както и в своя канал в “ЮТюб”.

Той е преподавател в частното московско висше училище за социални и икономически науки, като вече бе обявен за “чуждестранен агент” през 2018 г.,

а днес името му се появи и в списъка на регистрираните “терористи” на сайта на “Росфинмониторинг”.

Кагарлицкий бе задържан миналия месец от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) и държан в предварителния арест в продължение на два месеца в град Сиктивкар, разположен на 1000 км североизточно от Москва, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts