| | | |

“Възраждане” с още един референдум – вече внесе 7400 подписа

Подписка с искане за свикване на местен референдум е внесена в община Монтана от „Възраждане“, съобщиха от пресцентъра на партията.

Инициативата за нея е на местен комитет, подкрепен от структурата на „Възраждане“ в Монтана и народния представител и кандидат за кмет на града–Петър Петров.

Вносителите настояват хората в общината да се произнесат за инвестиционните намерения на голяма немска компания за изграждане на плаващ фотоволтаичен парк на 10 000 декара в язовир „Огоста“ край Монтана, подкрепена както от предишното служебно правителство, така и от кмета и общинския съвет в Монтана.

Искането за референдум е подкрепено с подписите на 7400 жители на община Монтана, което означава, че по закон е задължително местният референдум да се проведе и гражданите да се произнесат по въпроса „за“ или „против“ изграждането на фотоволтаичен парк са.

От „Възраждане“ очакват референдумът да бъде насрочен със следващите избори, които са местните избори, насрочени на 29.10.2023 г.

„Възраждане“ смятат, че хората в Монтана трябва сами да решат дали в язовир „Огоста“, разположен на територията на общината, да има или не фотоволтаичен парк, експлоатиран от чуждестранен инвеститор,

а не друг да вземе това решение вместо тях, като се съобразява с чужди интереси, отбелязват от пресцентъра в съобщението си.

По закон Общинският съвет е длъжен да се произнесе с решение по искането за референдум в едномесечен срок.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts