| | | |

Министър Гвоздейков обясни за чистката в ръководството в БДЖ

Със 70 години закъснява развитието и реформата в БДЖ.

Смених ръководството на БДЖ заради резултатите и безхаберието. Европрокуратурата проверява изпълнителите на проекти. Някой си затваря очите за определени критерии.

Възложител е НКЖИ, а изпълнителите са фирми, които създават консорциуми, защото не отговарят на изискванията. Някои от участниците фалират и възлагат дейности на подизпълнители. Резултатът е похарчени милиарди и няма направено нищо.

Това заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков за “Здравей, България” на Нова тв.

Според него до края на 2026 г. планът е да приключат всички инфраструктурни проекти, така че жп транспортът да е по-бърз.

“Ползваме сериозен финансов ресурс от инструменти за инвестиции и не можем да покажем резултат. Положението е трагично.

Искам да се извиня на ощетените от железопътния транспорт. Хората не заслужават това отношение. Нека от днес да ни светва червената сигнална лампа, че това не може да продължава и не бива да позволяваме това да се случва. Визията ми е стартиране на модернизацията отсега”, заяви той.

И допълни, че европрокуратурата разследва усвояването на проекти от БДЖ.

По думите му подвижният състав трябва да се движи с максимална скорост 160 км/ч.

“Това ще позволи разстоянието София – Пловдив да може да се изминава за един час. Дистанцията от София до Бургас трябва да бъде изминато от 3,5 часа максимум. При максимална скорост 160 км/ч това е, което може да се направи и ще бъде успех.

Ландшафтът не позволява по-висока скорост, подобряваме старите трасета. Където в момента се извършва ремонт, ограничението е 30 км/ч.

Не търпя такова безхаберие и съм поел инициатива да започнем да подобряваме комфорта. Така че сме изпратили писма до доставчиците на подвижен състав, за да осигурят такъв дори и втора употреба, който е сравнително ново поколение, за да модернизираме наличния”, обясни Гвоздейков.

Закъснелите полети

Министърът коментира, че е възложил проверка чрез ГВА, а мерки вече са предприети, предстоят и санкции.

“Не сме налагали контрол, защото досега така е било изгодно, но след смяната на ръководството нещата се промениха”, обясни той.

Системата за въздушна помощ

“Първият хеликоптер трябва около 15 декември да бъде наличен. В началото на септември на обучение заминават първата група от пилоти и инженери. В края на годината трябва да имаме лицензиран авиационен оператор и през януари 2024 г. да можем да извършваме медицинска услуга. През 2026 г. цялата страна трябва да разполага с въздушна медицинска помощ”, подчерта Гвоздейков.

Мерки за нарушителите на пътя

“Трябва да покажем на обществото, че за нарушителите има безкомпромисни санкции. Подкрепям отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори. Аз съм “за” строги наказания, за да има дисциплина, а това е и превенция”, отбеляза министърът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts