| | | | |

Срамно е в центъра на София да се издига паметник, величаещ съветската армия, централната композиция…

“В настоящия исторически момент, когато Руската държава води пълномащабна война с Украйна и извършва геноцид над собствения си народ, в центъра на София е срамно да се издига паметник, величаещ съветската армия”.

Това мнение сподели във фейсбук известната режисьорка и специалистка по история на изкуството Лиза Боева-Финци.

“Освен централната композиция, която изглежда крайно зловещо (най-едрата фигура е на войник, вдигнал високо автомат в ръка), неадекватни са и страничните орелефи.

Нали възхваляваме освобождението на България от фашизма?

Защо тогава източният орелеф представлява композицията “Октомври 1917”?! Какво общо има народната ни благодарност с кървавата руска революция?

Само допреди няколко години бих казала друго: нека този паметник стърчи – това е част от историята ни, независимо дали ни харесва или не.

Папата (няма значение кой папа, нали, това е просто чиновник, важно е името на твореца), та, папата поръчал на Рафаело да реновира Колизея. И Рафаело се заел (в съхранените чертежи можем да видим дори добавен още един пояс).

Ала подшушнали на папата, че Колизеят е небогоугодно място: тук са се извършвали гладиаторски борби, тук са умирали хора и Господ решава да накаже римляните, като на два (!) пъти епицентъра на земетресения поствя именно там, под Колизея.

Папата се отказва от реставрирането, ала и не посмява да разруши зловещия амфитеатър.

Ей такава история имах в глава си: миналото е такова, каквото е. Никой няма право да го руши – не си го строил, не го пипаш.

Ала днешният исторически момент налага у мен друго мислене. Паметник, възхваляващ съветската армия, не трябва да има. Защото ужасът в този случай не е минало, а настояще”, смята Лиза Боева.

Лиза Боева е филмов режисьор и сценарист. Лектор по история на изкуствата. Идеолог на образователната платформа „Филизи 33“.

Завършва средното си образование в Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура през 1997 г.

В периода 1999 – 2003 учи в Санктпетербургския държавен университет в Русия, където защитава магистратура по специалността „История на изкуството“.

В периода 2001 – 2006 изучава „Филмова и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Георги Дюлгеров и проф. Светослав Овчаров.

Работила е в Санкт Петербург като лектор по история на изобразителното изкуство. Съпруга е на актьора Ицко Финци, от когото има дъщеря.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts