| | | |

Адвокат Петкова съсипа депутатите и МВР: Нямат право да ви вземат колата

Дали новите мерки за контрол на пътя, които изискват да се отнема автомобила на пиян или дргогиран шофьор, са добри, ще покаже практиката. До момента тя показва, че не са добри

„МВР вече се хвали, че отнема моторни превозни средства, а няма това правомощие.

Това заяви в интервю в новините на bTV адвокат Силвия Петкова.

Адвокат Петкова припомни, че всяко отнемане на автомобил е възможно само при влизане в сила на присъда, във всеки друг случай е незаконосъобразно.

Тя коментира също, че отнемането би трябвало да е превантивна мярка, но на практика се изпълнява като наказание, но не е конфискация, а в крайна сметка се получава нещо като глоба. Така глобата на практика се налага два пъти.

Адвокат Силвия Петкова назова и още няколко значителни слабости на новите мерки, прието от Народното събрание и вече влезли в сила.

Отнемането на моторно превозно средство е създадено така от законодателя, че да може да се отнема само с влизане в сила на присъдата, т.е. всяко предварително отнемане ще е незаконосъобразно“, категорична е Силвия Петкова, адвокат по наказателно право.

Петкова съветва шофьорите да не подписват протокол за доброволно предаване на колата.

„Връщането на автомобила, след като е предаден по този начин, е много трудно и дори невъзможно“, уточни адвокатът по наказателно право.

По думите ѝ в новите текстове няма логика, защото при умишлено причиняване на смърт на пътя не се отнема превозното средство,

при непредпазливо причиняване на смърт в пияно състояние – съдът има възможност, но не е длъжен да го отнеме, а когато шофьорът е в пияно състояние, без да е предизвикано пътнотранспортно произшествие, отнемането да е задължително.

„Когато шофьорът се съмнява, че тестът му е фалшиво положителен, трябва да настоява да бъде придружен до съответното лечебно заведение и да даде биологична проба кръв и урина.

Полицаите са длъжни да го придружат“, каза още адвокат Петкова

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts