| | | | | |

Мистерия: Трима български граждани са задържани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, посланикът ни не знае

Трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, съобщава Би Би Си.

Битанската медия съобщава имената на тримата и публикува и снимките им.

Тримата арестувани са:

Орлин Русев, 45 г., живее в Грейт Ярмут, Норфък,

Бисер Джамбазов, 41 г., Хароу, северозападен Лондон

Катрин Иванова, 31 г., също живее в Хароу

Триото живеело на Острова от години, работили са различни професии и са живели на различни места в страната.

Тримата са арестувани при мащабно разследване за заплаха срещу националната сигурност. Подсъдимите, всички български граждани, бяха задържани през февруари и оттогава са в ареста.

Твърди се, че са работили за руските служби за сигурност.

Те са обвинени в притежаване на документи за самоличност с “неправомерни намерения” и се твърди, че са ги притежавали, знаейки, че са фалшиви.

Документите включват паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са арестувани от детективи за борба с тероризма от лондонската полиция.

Според Би Би Си Русев има история на бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и прекарва три години на технически пост във финансовите услуги.

Неговият онлайн профил в LinkedIn гласи, че по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев, чийто последен адрес е крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут, също така твърди, че някога е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка.

Джамбазов е описан като шофьор в болници, а Иванова описва себе си в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.

Двамата се местят в Обединеното кралство преди около десетилетие, управлявали са обществена организация, предоставяща услуги на българите на Острова, включително запознаването им с “културата и нормите на британското общество”.

Според български държавни документи онлайн те са работили и за избирателни комисии в Лондон.

Пред Би Би Си съседи от две къщи, обитавани преди време от двойката, казаха, че те са им подарявали пайове и торти.

В последния им дом в Хароу съседи разказват, че детективите са прекарали значително време в претърсване с видимо полицейско присъствие повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда “Олд Бейли” в Лондон през януари. Те все още не са коментирали обвиненията.

В последно време властите в Лондон говорят публично за все по-голямата заплаха от шпиони, особено във връзка с Русия, отбелязва Би Би Си. Тяхната загриженост идва след прословутите инциденти от последните години, свързани с операции на руското разузнаване в Обединеното кралство.

През 2018 г. руски оперативни агенти се опитаха да убият бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Уилтшир, използвайки смъртоносния нервнопаралитичен агент Новичок.

По-късно същата година местната жителка Доун Стърджис – която не беше свързана със Скрипал – почина, след като беше изложена на нервнопаралитичното вещество, което беше оставено в Уилтшър в бутилка от парфюм.

През 2006 г. бившият офицер от руското разузнаване Александър Литвиненко беше убит в Лондон, след като беше отровен от убийци, работещи за руската държава, припомня Би Би Си.

Посланикът ни в Лондон Марин Райков заяви, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи.

Той обясни, че според британската практика, ако те самите, при ареста, не пожелаят българските дипломатически служби да бъдат информирани, то това не се случва съобщи БНТ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Linkidin

Similar Posts