| | | | | |

Народно творчество: КАТ вече взимат колите на пияните шофьори, а хората се къса от смях

Автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества, вече ще могат да отнемат в полза на държавата. Това вече е факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на “Държавен вестник”, пише Глас нюз бг.

Налице вече са и първите случаи, при които има конфискации от нарушители.

На фона на критиките на експерти към новото наказание, полярните мнения на водачите, не закъсняха и шегите за ситуацията

“Народното творчество” създава колажи с шеговити въпроси на гърба на потърпевшите, замесвайки и КАТ. Това се вижда от публикации, разпространени във Facebook.

Предприемчиви граждани се интересуват за цените на конфискуваните возила, а други виждат и неочаквани ползи. След вълната от пияни и дрогирани зад волана, които бяха залавяни по пътищата в последните месеци, водачи смятат, че с новата акция трафикът значително ще се облекчи.

Не липсват и мнения, че с конфискуваните возила може да се запълни цяла нова автокъща.

Вижте някои от ироничните публикации, които провокира новата санкция срещу водачите:

Припомняме, че още вчера бяха конфискувани първите превозни средства. При проверките бяха иззети два ТИР-а, чийто шофьор е карал с 3 промила алкохол в кръвта, и лек автомобил, зад волана на който и бил водач употребил наркотици.

Четири автомобила бяха конфискувани и в Кюстендилска област. И четирите случая са предадени на прокуратурата. Водач “изгоря” и в Пазарджишко.

А днес без кола остана и пловдивчанин.

57-годишен шофьор от Варвара бе тестван с дрегер, при което уредът отчел 1.43 промила концентрация на алкохол. Леката кола, която е негова собственост е иззета, а той задържан в ареста на срок от 24 часа.

С промените в Наказателния кодекс държавата прави пореден опит да спечели битката с войната по пътищата. Като сценариите, при които се стига до конфискация на автомобила.

Първият е, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.

Вторият е, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол – при повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.

Ако се управлява автомобил след употреба на “наркотични вещества или техни аналози”, наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.

При рецидив наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts