| | | | |

Фандъкова вдигна леко завесата, има ли ГЕРБ кандидат за кмет на София

Четири палатки едва ли могат да попречат на преместването на паметника

ГЕРБ все още няма утвърден кандидат за кмет на София, но се разглеждат между три и пет имена.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Имаме номинирани за районни кметове. В началото на септември ще се съберем и ще решим кой да се бори за кметския стол в София, обясни още Фандъкова.

Според нея няма значение какви са кандидатите по професия, защото най-важното е те да са запознати с проблемите на столицата.

Последният ми мандат е най-тежък

„Работата е много, развитието и промяната на София не бива да спират. Това не става с мечти и празни обещания. Свързано е с много работа, познаване на проблемите и с компетентност“, подчерта тя.

„Този мандат беше белязан от редица кризи, включително невиждани до сега – като COVID пандемията. Само три месеца след началото на мандата тази криза ни принуди да променим цялата си програма, да променим бюджетите си, за да можем да се справим с това голямо предизвикателство“, обясни тя.

Кметът на София посочи още, че е трябвало да се справят с други не по-малки кризи – като енергийната, финансовата (инфлацията) и всички, което последва след началото на войната в Украйна.

Фандъкова е категорична, че всичко това се е отразило на местната власт. „Най-важното за нас, като най-големият град в страната ,беше да запазим финансовата си стабилност“, посочи още тя.

Йорданка Фандъкова коментира и пренареждането на жълтите павета.

Жълтите павета бяха обявени през 2016 г. за културна ценност, те са символът на София. Забранено бе при нареждането им да се използват слепващи материали по стари технологии.

„Ясно е, че първият път това се случи по безобразен начин. Затова не исках да бързам с пренареждането им. Исках да съм сигурна, че фирмата има капацитета да го направи по най-добрия начин. Направихме работна група, която предложи допълнение в технологията, за да бъде запазена тази културна ценност“, поясни тя.

Кметът на София посочи още, че около 30% от настилката вече е поставена. Това става под непрекъснато наблюдение и строг контрол, посочи Фандъкова и допълни, че самата тя минава от там инцидентно и изненадващо, за да следи работата.

„Паважът се сортира там на място, така че паветата да бъдат с еднаква големина“, допълни тя.

За жълтите павета и пренареждането им не е платен нито лев. Няма и да се платят никакви пари, ако работата не бъде свършена качествено, заяви още Фандъкова.

И обясни, че е наложила съм санкция от 100 хил. лева за недобре свършената работа преди.

Паметникът на Съветската армия трябва да бъде преместен, каза кметът на София. Тя припомни, че решението на Столичния общински съвет е взето преди няколко месеца и още тогава го е изпратила на областния управител.

Паметникът е държавна собственост, това след дълги години атаки беше прието, защото има документи за това.

Областният управител и премиерът вече изразиха своята позиция, че ще изпълнят това решение, каза Йорданка Фандъкова.

По повод палатковия лагер пред паметника в знак на протест срещу преместването му, тя посочи, че няма разрешение и съгласуване за поставяне на палатки.

Сезирала съм полицията, три – четири палатки едва ли могат да попречат на преместването, отбеляза столичният кмет.

Фандъкова съобщи и какво предстои по отношение на строителството на столичното метро.

В момента се строят три километра към квартал „Левски“. Очаквам да започнем и шест км през „Слатина“ към “Цариградско шосе” и още един километър в „Обеля“, има и още десетина километра планирани, отбеляза кметът на София.

За 15 години изградихме 80% от съществуващото метро. Това са огромни проекти и са много трудни, моята задача е да осигуря финансирането и координацията, посочи тя. Метрото вече е 52 км с три метролинии, припомни Йорданка Фандъкова.

В 17 района в София проблемът с местата в детските градини е преодолян, в други обаче този проблем стои и там не е построена нито една детска градина.

Не съм мислила къде ще продължа. Имам много работа при последните ми два месеца и половина като кмет. Важен ми е третият градски ринг – това е важно за облекчаването на трафика и изчистването на въздуха. Оставям важни задачи за вършене на наследника ми, каза още тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts