| | | | |

СКАНДАЛ! Малкото “мразче” с мощен залп срещу водещия на bTV и “непросветените” българи

Политологът Слави Василев обвини на страницата си във фейсбук водещ на bTV за недопустимо поведение в ефир.

Тази сутрин анализаторът беше гост в сутрешния блок на медията, заедно с Георги Харизанов. Двамата коментираха вчерашното изказване на президента Румен Радев от Шипка.

снимка Архив

Интервюто беше проведено от журналиста Румен Скрински.

„Уважаемият млад водещ се хилеше по време на изказванията ми – в ефир, докато аз бях в кадър и съответно камерата не го хващаше, него.

Навеждаше си главата и си закриваше устата в опит уж да скрие неудържимия си присмех, който тълкувам като реакция на абсурдните, според водещия, тези, които защитавам.

Така. Разбирам момчето – млад е, и той, като много други хора, които чупят паметници например, се придържа към русофобския наратив, защото така му се струва правилно.

Прави го по собствени убеждения. Не е редакционна политика или нещо, свързано с телевизията. Личи си, че реакцията идваше от него“, разсъждава политологът Василев

Според него, поведението на Скрински е симптом, че „историческото невежество е обхванало цели части от нашия народ, като се оформя един генерационен разлом“.

„И политиците, конкретно управляващите сега, ни вкарват в този капан на разделение – не на расова, религиозна или друга, а разделение на основата на невежеството.

Измеренията на това невежество достигат дори до журналистите, които водят прайм тайма.

Това невежество, уважаеми приятели, в случая историческо, е фрапиращо. Там е червената линия, за която говореше вчера президентът на връх Шипка.

Младият водещ се хили на гост, който е поканил, докато млади хора чупят паметници – все, струва ми се, неадекватни постъпки, но на тях не се сърдя.

Те имат право да са непросветени, защото имат оскъдни познания за света и конкретно за България. Такава ни е образователната система и такива са станали хората.

Но бивш премиер, двете най-големи парламентрани групи, бивши министри и редица други официални лица да са непросветени и да пренаписват историята е непростимо.

А българската история, уважаеми приятели, е комплексна и лесно се поддава на всякакви интерпретации“, продължава Слави Василев, според когото:

„Ако не беше тази Червена армия, уважаеми премиери, министри, депутати и водещи, нямаше да я има България. Това е.

Личното познанство на Сталин с Георги Димитров е до голяма степен причината Сталин да се застъпи за нас, като Македония, за която спорим до ден днешен, е и тя част от тази сделка.

Не е приятна сделка, не е лесно за асимилиране, особено 75 години по-късно, но това е историческата истина. Това не е история, както чувам, “написана от БКП и КПСС”, това е историческата, неприятна, истина“.

„И честно казано, от ефира тази сутрин не съм доволен, не заради реакцията на водещия, а заради това, че не успях да накарам събеседника ми да асимилира гледната ми точка, без да превърнем разговора в говорилня.

Много често ефирният диспут е борба, не само с присъстващия до теб, в повечето случай повече от един, но и борба с много други обстоятелства, време, нагласи, които пречат, понякога успешно, понякога не, на истината да победи.

Въпреки това, сме длъжни да отбележим, че без медиите, нямаше да има отразяване и на моята гледна точка, която, подозирам, съвпада с тази на много други хора.

И накрая, къде на майтап, къде не, се усмихвам сам на себе си, осъзнавайки, че едва ли има друг анализатор в българския ефир, който може да изрече името на Сталин, в момент, в който като чуеш Путин, и почти целият парламент си къса ризата“, завършва Василев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts