| | | |

Андрей Райчев: Представете си, че Радев слезе от президентството, има такъв вариант

В страната се образува огромна дупка, непокрита с елит. Вече има партия, но ръководство няма.

Румен Радев направи още една стъпка в създаването на нов политически проект към местните избори в защита на 3 март.

Имаме уникална ситуация, в която българите практически не са представени, не са нетърпеливи, не искат нови избори, но партия вече съществува. Тя е толкова голяма, че ще помете противника.

Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев.

На 19 август президентът Румен Радев обяви народно движение в защита на 3 март като национален празник на връх Шипка с думите, че управляващите “страдат от властова булимия” и че правят законопроект за “похищение на Конституцията”.

Според Райчев това не е директна заявка от страна на Радев за създаването на нов политически проект, а стъпка в тази посока.

По думите му такъв проект няма как да бъде обявен преди местните избори през октомври.

Социологът посочи, че 70% от българите искат националният празник да остане 3 март, което е около 3 милиона души – в пъти повече от електората на най-голямата политическа сила и че 60% от българите не искат да се праща оръжие на Украйна.

Политологът Димитър Аврамов коментира, че важно е как се задава въпроса за националния празник. По думите му никой попитан ще се откаже ли от националния празник няма да го направи.

“Радев прави нещо, което не трябва да прави – президентът трябва да създава позитивен дневен ред. Разбирам неговите фрустрации, но президентът е човек, който олицетворява национално единство, не може да говори за народни движения – това е хайдушка работа”, заяви Аврамов.

Димитър Аврамов каза още, че не може от днес за утре да се смени националния празник.

“Не може и да обвиняваме хората, които мислят различно от нас. Ако си говорим за нов национален празник, това е разговор за години, хората трябва да осмислят какво се случва”, каза той.

Според Андрей Райчев Радев е вкаран в ролята на основна опозиция на властта.

“Кой е опозиция? Костадинов, който има 5% от всички българи? Или г-жа Нинова, която я има 200 000, я не. Тази опозиция някак е дадена на Радев той я представлява.

Представете си, че слезе от президентството, има такъв вариант”, каза социологът.

Според него това е стъпка за формирането на нова политическа система в България – с нови съотношения и разделение. По думите му в страната има огромен вакуум за нови думи и смисли:

“Това се формира пред нас, това е огромен процес. В ляво има един милион души, които не знаят какво да гласуват.

В центъра ГЕРБ оцелява и си държи своите 600 000. ДПС не са в криза. А новото дясно кипи.

Ако съберете гласовете на ПП-ДБ, ще видите, че бяха милион, а сега вървят към естествените граници на българското дясно: около 300-400 000 души. Гледайте електората, просто няма повече либерали.”

Райчев заяви, че обявяването на народно движение за 3 март е реакция на Радев на символното насилие, което представляват идеите за махането на паметника на съветската армия и смяната на националния празник.

“Символното насилие няма реален резултат, само виртуален. Съответно, когато властта прибягва към него е в ситуация на човек, който се опитва да се напие с морска вода – само ожаднява повече. Символно насилие умира само в себе си”, коментира той.

Андрей Райчев каза още, че разговорът между Радев и управляващите ще стигне до урната.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts