| | | |

Тагарев на среща с Резников в Одеса, предаваме стоте БТР-а още….

Българският министър на отбраната Тодор Тагарев беше в Одеса, където се срещна с украинския си колега Олексий Резников и го увери, че България може да започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен, предаде агенция УНИАН.

Двамата изразили обща тревога от действията на Русия в Черно море.

По думите на Тагарев, става дума за около 100 БТР-а съветски образец, които все още се намират в складовете на българското министерство на вътрешните работи.

„Това донякъде забавя процеса във връзка с обстоятелството, че трябва да бъде подписан договор между министерството на вътрешните работи на България и министерството на отбраната на Украйна.

Това споразумение трябва да бъде ратифицирано от нашия парламент. Веднага щом през септември той възобнови своите заседания, смятам, че това ще бъде една от приоритетните задачи.

И към края на септември – началото на октомври вече ще имаме ратификация на това споразумение, и мисля, че тогава може да започне предаването (на техниката)“, цитират УНИАН и БТА думите на министър Тагарев.

В контекста на руската агресия срещу Украйна министърът на отбраната посочи, че средата за сигурност е силно изменена, след като през февруари 2022 г. бяха атакувани основите на европейската архитектура за сигурност, съобщава и българското МО.

България подкрепя законните действия за защита от руските военни действия и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, увери той украинския си колега.

„Руските провокации в Черно море препятстват свободното корабоплаване, увеличават риска от инциденти и от ескалация на напрежението.

В тези условия тясната координация на усилията с крайбрежните ни съюзници Румъния и Турция има за цел да се засили наблюдението и ситуационната ни осведоменост“, посочи той.

„Страната ни е солидарна с украинските усилия, както на двустранна основа чрез оказване на политическа, хуманитарна и военно-техническа подкрепа, така и в рамките на членството си в НАТО, ЕС и ООН.

В тази връзка взетото решение за преминаване от двуетапен към едноетапен процес на присъединяване на Украйна към НАТО потвърждава, че мястото й е в евроатлантическото семейство“, увери министър Тагарев.

Той добави, че България подкрепя Украйна в стремежа ѝ за приемане в НАТО по ускорената процедура, предадоха агенция Укринформ и БТА.

„В процеса на подготовката на срещата на върха във Вилнюс България подкрепи това предложение, доколкото позволяват обстоятелствата, защото присъединяването към НАТО изисква бойните действия да спрат“, каза Тагарев.

„Подкрепяме заключителния документ от срещата на върха във Вилнюс за Украйна“, каза министърът.

„Що се отнася до плана за действие, можем да кажем, че се придвижихме от няколко стъпки до само една стъпка за присъединяването на Украйна към НАТО“, добави Тагарев.

По думите му, веднага щом свърши войната, Украйна трябва да има много ясна и бърза перспектива за присъединяване към алианса.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников на свой ред отбеляза, че двамата с Тагарев са обсъдили текущата ситуация, включително в Азовско-Черноморския регион, както и бъдещото сътрудничество в редица сфери.

Източник: dir.bg

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка МС

Similar Posts