| | | |

Пиргова: Президентът не знае каква ще бъде неговата партия. Ще му бъде доста трудно, защото…

Конфликтът на президента Румен Радев с партиите, които водят доста недалновидна политика и по отношение на него, ще му свърши може би добра работа за бъдеща партия.

снимка Архив

Това коментира в предаването “България, Европа и светът на фокус” на Радио “Фокус” политологът проф. Мария Пиргова.

“Това ще бъде добра основа държавният глава да се разграничи от настоящите партии и да направи собствена нова.

Това, което мен ме притеснява в този случай е, че президентът не знае каква ще бъде неговата партия.

Президентът не бива да клони нито в ляво, нито в дясно, но все пак той беше социалният президент, мисля че сега политиката му е склонна да бъде дясна, поне той казва, че не е ляв.

Той трябва да застане, ако прави партия, в центъра, но не виждам около него достатъчен капацитет – екип не виждам, не виждам послания, които да го сродяват повече с хората.

Вярно е, че от време на време прави силни речи, така възбужда националното съзнание, но оттам нататък ми се струва, че ще му бъде доста трудно, защото той не проявява екипност, не проявява диалогичност.

Той е в конфронтация с всички парламентарни партии, но не може да не показва диалогичност с други извънпартийни формирования. Но като цяло мисля, че неговите амбиции са свързани с бъдещ политически проект”, смята проф. Пиргова.

Според нея престрелките между президент и управляващи са “нормална борба за власт в една държава с разделение на властите”:

“Навсякъде където има разделение на властите наблюдаваме битка за повече позиция, зависимост вече от кондицията на парламента, президента, институциите. Аз мисля, че нищо ненормално няма в това.

Казвате, че президентът е обвинен в това, че иска да запази службите.

Разбира се, че ще иска да ги запази. Разбира се, че правителството ще иска, ако има повече легитимност, да вземе за себе си контрол върху повече власт.

Така че това са битки като част от политическия процес, те са навсякъде, те са в България, защитават се различни позиции и ние не можем да ги разглеждаме само като скандали. Това е част от политическия процес.

Да, една институция може да вземе повече власт, да има повече влияние.

Ето, сега президентът се ползва със своята легитимност, която е над 50%. Неговият пряк избор по Конституция му дава възможност да говори от името на нацията.

Така че взаимните обвинения, те са част от процеса. Разбира се, те трябва да бъдат в рамките на институционалната култура”, каза още политологът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts