| | | | |

Бивш министър на отбраната разби на пух и прах версии за смъртта на Пригожин, чертае ад в Черно море

“Залозите за дълъг живот на Пригожин, след т.нар. поход на справедливостта, не бяха особено високи. Дори част от тези залози клоняха към нула.

Обичайният въпрос беше не дали, а кога ще се случи нещо на Пригожин и на хората от ръководството на “Вагнер”, които участваха в подготовката и в осъществяването на този т.нар. поход.

Дори въпросът как точно се е случило не е толкова важен. Очевидно това е част от традициите на руското самодържие.

Изглежда, че единственото сигурно нещо е, че това сякаш не е техническа неизправност, не е пилотска грешка.

Оттам нататък всички версии, които звучат или биха звучали в последствие, добиват някаква реалистичност и възможност. Струва ми се, че това е откровено отмъщение, но и последната стъпка за ликвидирането на “Вагнер” като независима организация”.

снимка Архив

Това каза пред БНР Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, като добави:

Собственикът на ЧВК “Вагнер” Евгений Пригожин е един откровен садист, отговорен за смъртта на стотици хора. Не са много хората, извън семейството му, които да съжаляват за неговата смърт”.

По думите на Ангел Найденов това “ликвидиране на ръководството на “Вагнер” няма да има някакво значение за хода на войната в Украйна:

“След превземането на Бахмут последва изтегляне на частите на “Вагнер” в тила на фронтовата линия, след което последва и този поход към Москва. На практика “Вагнер” няма никакво присъствие на фронта“.

Найденов коментира и ситуацията в Черно море, като подчерта:

“Макар и отдалечено от ожесточените боеве по фронтовата линия на войната в Украйна, Черно море поставя Русия и страните от НАТО в такава близост, каквато не съществува на други театри на войната, увеличавайки риска от пряка конфронтация.

На практика сега Черно море е военна зона, зона на пряк сблъсък и на военни действия, които засягат свободата на корабоплаването“.

Според него Черно море е военна цел за Русия.

Бившият министър на отбраната прогнозира, че войната на Русия в Украйна няма да приключи през 2023 г.

“Има очевиден стремеж на Русия към война на изтощение, което поставя въпроса за продължаваща военна подкрепа и предоставяне на оръжие и техника за Украйна”, коментира още Найденов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts