| | | |

Лъснаха нови популярни имена зад бизнес връзките на Васил Божков!

Тайните служби в Москва надничат зад бизнес връзките на хазартния бос Васил Божков със скандални руски милиардери.

Това стана ясно от съдебното заседание в събота, където бе гледана мярката на Божков за задържане по делото за нарушение на закона за хазарта и ощетяване на държавата от неплатени такси в размер на 700 млн. лв. Това обобщи breaking.bg.

Държавното обвинение изнесе подробности за мистериозните обвързаности на завърналия се от Дубай бизнесмен със загиналия преди дни шеф на групировката „Вагнер“ Евгений Пригожин и редица руските олигарси, за да обоснове тезата си, че Божков може без проблеми да се укрие когато и където си поиска.

Според събраните данни, чуждестранните му съдружници, които се разследват за пране на пари, са ултрабогати и разполагат с лостове за влияние на най-високо ниво в редица държави поне на три континента – Азия, Европа и Африка.

Любопитна подробност е, че около 70 на сто от тях сътрудничат активно на руската служба за външно разузнаване (СВР) и нейната агенция за военно разузнаване (ГРУ).

Руската връзка, твърди се, минава през общи офшорни дружества. Те са регистрирани на Британските Вирджински острови, Кипър и на нидерландските Антили.

Прокуратурата посочва, че през тях въпросните фирми се изпирали пари от незаконна дейност на международната престъпна организация.

Ето някои от тях: „Стом“, „B.F.A Limitid „, Занзи холдинг лимитид“, Макмо мениджмънт лимитид“, Талерти Холдингс лимитид“, „Меконта инвестмънт лимитид“, „Талерти холдинг лимитид“, „Фортуна холдинг лимитид“ и още десетки други.

В съда стана ясно, че в периода, за който Васил Божков се разследва, дружествата, регистрирани в Кипър, са се управлявали от тамошната секретарска компания „Тотал сърф“ на Петрос Економидис.

Посочва се, че той е личен приятел на Васил Божков и като него е запален колекционер на културно-исторически ценности.

Имал е бизнес отношения с друг разследван наш бизнесмен – Ветко Арабаджиев. Знае се, че Економидис обслужва и офшорките на не малко руски олигарси. Разпитван е по различни дела у нас.

В хода на разследването е засечен общ бизнес между Божков, Евгений Пригожин, Игор Сечкин, Алексей Гарбер от „Роснефт“, баща му Марк Гарбер и Сергей Кравчук.

Някои са включени в санкционния списък на ЕС, а други се издирват с червена бюлетина на Интерпол.

Прихваната е и официалната кореспондениця между фирмата на Божков и руските олигарси. Плановете за развитието на хазарта в Крим минавали през съдружника на Божков – Георги Попов.

Описани са общи техни пътувания със самолети и почивки на различни дестинации в света.

Оказва се, че Божков е превеждал големи суми пари по сметката на съпругата на Алексей Гарбър в Щвейцария. Има данни, че цялата информация за сложните българо-руски бизнес отношения, отивала директно в ГРУ и СВР.

Според прокуратурата, фирмата на Васил Божков „Нове холдинг“ е имала филиал в Украйна, който не е отчитал данъчна дейност у нас.

Там, обаче са засичани контакти с хора, които от своя страна са били обвързани с руските тайни служби.

В материалите от делото се разбира, че парите на Божков в Швейцария се управляват от мощна, местна фидуциарна компания на наш сънародник, който не е случаен. Става дума за адвоката Калоян Стоянов.

Пак според данни на държавното обвинение той е бил управител на фирма на Божков – „СЦИ Бо“.

Тя притежава имот в центъра на Париж, която по данъчна оценка възлиза на 12 млн. евро. Реалната му стойност, обаче е много по-голяма.

Антикорупционната комисия запорира имота заради делата срещу хазартния бос.

За първи път отношенията между Божков и Стоянов изплуваха в публичното пространство от мащабното разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти, озаглавено „Панапа Пейпърс“ през 2016 г.

Тогава името на спрягания за най-богат българин Васил Божков се свърза с 3 офшорни фондации, регистрирани през 2008 г. на Британските Вирджински острови.

От разследването стана ясно, че две от тях са закрити през 2014 г.

Пръв акционер на дружество – „Quichain LTD“ е панамската фондация „Братство“, а пръв директор – швейцарския юрист Калоян Стоянов. Малко по-късно като акционер във фондацията се появява името на Васил Божков.

Божков споделя, че не знае защо е открил въпросните офшорки. Остава в крайна сметка да действа само тази, на която се води самолета му – „Houblon Overseas“. Нейн пръв директор отново е Калоян Стоянов.

За да се докаже пред съда, че Божков има възможности да се укрие, обвинението напомни в кои страни се простира бизнеса му. А това са Грузия, Монголия, Кения, Гана, Виетнам, Китай, Хонг Конг и др.

Изнесените факти за връзките на Васил Божков с Евгений Пригожин и руската олигархия вчера изнервиха защитата му в лицето на адвокат Георги Гатев.

Странно е, защото същата тази информация е била предоставена още преди много време на защитниците по другите производства, свързани с Божков – тези срещу съпругата му Елена и съдружника му Георги Попов.

Припомняме ви, че СГС остави Васил Божков в ареста с мотива, че може да се укрие, както и че има обосновано предположение за авторство на деянията, в които е обвинен.

Той има право да обжалва това решение пред по-горната инстанция на 5 септември.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts